Aktualizace: 22.02.2024 15:31

Tel Aviv – Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet se opakovaně pokusila získat svolení vlády k atentátu na lídra radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjáa Sinvára od roku 2011, kdy byl propuštěn z izraelského vězení v rámci výměny palestinských vězňů za izraelského vojáka Gilada Šalita. Napsal to komentátor listu Jediot Achronot Nadav Ejal. Premiér Benjamin Netanjahu podle něj atentát na Sinvára odmítl schválit celkem pětkrát z obav, že by to vyústilo ve válku s Hamásem.

Expremiér Naftali Bennett podle novináře také zvažoval atentát na Sinvára po útoku v Eladu v květnu 2022 a Šin Bet opět žádala o svolení k akci, ale izraelská armáda byla proti. Tehdejší ministr obrany Benny Ganc byl podle Ejala rovněž proti atentátu na Sinvára, jelikož věřil, že se Hamás podařilo odstrašit.

Ejal zdroj svých tvrzení nesdělil, podle listu The Times of Israel ale zpráva značí, že Šin Bet odpovědnost ohledně Sinvárova osudu přičítá izraelskému politickému vedení.

V izraelských věznicích strávil Sinvár 23 let, poté působil v bezpečnostním aparátu Hamásu, který vládne od června 2007 Pásmu Gazy. Na starosti měl čistky. V únoru 2017 se stal šéfem Hamásu v Pásmu Gazy, na tomto postu vystřídal současného šéfa celého hnutí Ismáíla Haníju.

Izrael Sinvára považuje za jednoho ze strůjců teroristického útoku Hamásu na jih Izraele z loňského 7. října, kterým začala válka v Pásmu Gazy. Saúdskoarabský zpravodajský web Elaph s odkazem na zdroj z izraelských bezpečnostních složek tento týden uvedl, že Sinvár spolu s několika izraelskými rukojmími nejspíš utekl tunelem pod Rafáhem na jihu Pásma Gazy do Egypta.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.