Divadlo Rokoko nastudovalo Proměnu (zdroj: ČT24)

Jedna z nejslavnějších povídek Franze Kafky vstupuje na prkna pražského Divadla Rokoko. Absurdní příběh Proměna, v němž se obchodní cestující promění v brouka, nastudoval režisér kyjevského Národního divadla Ivan Uryvskyj. Ke klasické předloze přistoupil jako k surreální počítačové hře. V hlavní roli se představuje Martin Donutil.

Po nepokojné noci se Řehoř Samsa probouzí jako nestvůrný hmyz. V trýznivé situaci se ocitne bez vlastního přičinění, následky ale musí nést stejně. Podobně jako národ, který je terčem válečné agrese. „Kafka řekl, že v určitý den se člověk stane rukojmím okolností, které ho obklopují. Ten text by klidně mohl být o Ukrajině a myslím, že také o Česku,“ uvedl režisér inscenace Uryvskyj.

Podle inscenátorů dnešní společnost, posedlá informačními technologiemi, čelí podobným výzvám, jaké Kafka popisoval ve své tvorbě. Ztráta individuality, absurdita života v podmínkách technologické závislosti, izolace a krize identity – to vše činí Proměnu aktuální pro současné publikum.

Řehoř Samsa se v nastudování Rokoka ocitá v absurdním digitálním světě. „V naší inscenaci jsou dva úhly pohledu. Jednak nás inspirovaly současné videohry, ale také videohry, které jsme hráli jako děti. Naše životy by také šlo rozdělit na herní levely. Každý den plníme nějaký úkol, nějakou misi,“ vysvětluje Uryvskyj.

Náznak herecké budoucnosti

Počítačová hra v pojetí tvůrců se mění v urputný boj o vlastní existenci v rychle se měnícím okolním světě.

Představitel hlavního hrdiny Martin Donutil je sám fanouškem počítačových her. Místo hmyzích krovek v inscenaci navlékl oblek na snímání pohybu – technologii dnes běžně užívanou při vývoji videoher. „Označí si vás různými body, které snímají speciální kamery. A na základě vašeho pohybu se to převádí na postavu ve hře, aby se hýbala reálně. Vlastně to, co nás herce asi čeká v budoucnu místo hraní ve filmech,“ předpokládá Donutil.

Do kůže kafkovského hrdiny se vrací podruhé. V brněnském divadle Husa na provázku už hrál v inscenaci Amerika.

Podíl.
Exit mobile version