Aktual.: 11.10.2024 08:44

Praha – Zpěvačka Marta Kubišová letos v pražském kině Lucerna 2. listopadu, den po svých 82. narozeninách, uzavře trilogii večerů s názvem Noc s legendou. Po pražské Lucerně mohou zájemci Kubišovou osobně vidět také 7. listopadu v Hořovicích, 10. listopadu v Sedlčanech, 14. listopadu v Mělníce a na závěr 17. listopadu v Kolíně. Stejně jako v předchozích dvou letech společně se zpěvačkou na pódiu vystoupí speciální host. V předchozích večerech to byli například Václav Neckář, Eva Holubová nebo Iva Janžurová. ČTK o tom za organizátory VDN Promo informovala Jitka Větrovská.

Za normalizace utlačoval Kubišovou komunistický režim. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až po téměř 20 letech v listopadu 1989. „Lidé mě považují za jakousi legendu, ale já se tomu divím. Vůbec si to o sobě nemyslím. Chovala jsem se jen tak, jak jsem to cítila,“ uvedla Kubišová, která podlehla i vábení, aby se za cenu ústupků vrátila na hudební scénu. „Chodili za mnou a říkali: Paní Kubišová, buďte rozumná. Když podepíšete normalizačnímu režimu podporu, do týdne zpíváte. Vždycky jsem odmítla. S takovým režimem jsem se spolčovat nechtěla,“ sdělila.

První Noc s legendou s Martou Kubišovou se konala v pražské Lucerně před dvěma lety k jejím 80. narozeninám. Večer byl během několika dnů vyprodán, a tak ho pořadatelé se stejným úspěchem zopakovali o rok později. Letos Kubišová naposledy zasedne na pódiu do křesla společně s moderátorkou Lucií Křížkovou. Celý večer se ponese v duchu výročí 35 let od událostí v listopadu 1989.

Loni za doprovodu audiovizuálních ukázek vyprávěla v bezprostřední atmosféře často přerušované potleskem svůj životní příběh. Připomněla své nepřijetí na vysokoškolská studia a práci v poděbradských sklárnách, setkání s Bohuslavem Ondráčkem na konkurzu v pardubickém Divadle Stop a pozdější seznámení s Neckářem v plzeňském Divadle Alfa. Kubišová s pomocí videoprojekcí shrnula svůj bouřlivý život, komunikovala s hosty i publikem a nevyhýbala se ani choulostivým tématům, jakými byly například dva její rozvody nebo potrat. Vyprávěla také o okolnostech svého zákazu vystupování kvůli podvrženým pornografickým fotografiím.

Kubišová třikrát vyhrála anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík, a to v letech 1966, 1968 a 1969, a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého bývalého manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III., ve kterém zazněla slavná Modlitba pro Martu.

Poslední studiové album s názvem Soul vydala před osmi lety a 1. listopadu 2017 oficiálně ukončila pěveckou kariéru. Od té doby se k veřejnému vystoupení dala přemluvit jen výjimečně. Loni 28. října při oslavách 105. výročí vzniku samostatného Československa zpěvačku prezident Petr Pavel ocenil Řádem TGM první třídy.

Podíl.