Novým majitelem ostravské firmy Vítkovice Steel se stane společnost Jindal Steel International z globální průmyslové skupiny Jindal Group působící v ocelářství, energetice a těžebním průmyslu. Odkoupením podílů od dosavadních majitelů získá sto procent akcií. Nový vlastník má ostravské firmě zajistit zelenou ocel a investice do rozvoje. Vstup investora musí ještě posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Vítkovice Steel dosud vlastnilo pět nadnárodních investičních fondů, které ovládají osoby z bývalého Sovětského svazu, konkrétně z Arménie. Společnost kvůli tomu měla problémy. Kvůli podezření na vlastnické propojení firmy na Rusko, které společnost celou dobu popírala, jí Finanční analytický úřad (FAÚ) v souvislosti se sankcemi proti Rusku týkajícími se války na Ukrajině v květnu 2022 zablokoval majetek. FAÚ zrušil opatření teprve letos v srpnu, když se podezření nepotvrdilo.

„Je to strategický krok a jsme přesvědčeni, že tím posílí podnik i české ocelářství. Nový průmyslový vlastník přinese společnosti stabilizaci, a především rozvoj v podobě masivních investic do modernizace i rozšíření výrobních technologií, sdílení zahraničního know-how a směřování k ekologicky vyrobené nízkoemisní oceli,“ uvedl generální ředitel podniku Radek Strouhal.

Společnosti už více než rok spolupracují

Vítkovice Steel spolupracují se skupinou Jindal už více než rok v oblasti provozního financování, Jindal Group stabilizovala jejich finanční situaci. Letos na jaře uzavřely závazné memorandum o vzájemné obchodní spolupráci na dodávkách vstupního materiálu vyrobeného s nízkými emisemi a minimálním dopadem na životní prostředí.

„Ostravská společnost si tím zajistila nízkoemisní ocelové bramy z Ománu v objemu až milion tun ročně,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Steel Jana Dronská. Vítkovice Steel se tak podle ní mohou stát jedním z prvních výrobců takzvaných zelených plechů v Evropě a významně posílit svou konkurenceschopnost i pozici na trzích.

„Ocelářský průmysl v České republice je známý svou dlouhou tradicí a Vítkovice Steel mají know-how, kvalitní výrobky, zkušené zaměstnance a dobrou pověst stabilního dodavatele. To jsou pro nás hlavní předpoklady dlouhodobé spolupráce. Vidíme velké synergie mezi Jindal Group a firmou Vítkovice Steel. Chceme být strategickým investorem a výrobu v Ostravě rozvíjet a rozšířit,“ uvedl generální ředitel Jindal Shadeed Iron & Steel v Ománu Harssha Shetty.

První evropská akvizice

Vítkovice Steel jsou pro Jindal Group první evropskou akvizicí. „Mezinárodní skupina chce v Ostravě investovat do rozvoje společnosti v následujících letech až sto padesát milionů eur (zhruba 3,75 miliardy korun), především do rozšíření kapacity válcovaných plechů a výroby produktů s vyšší přidanou hodnotou,“ řekla Dronská. Předpokládá se podle ní, že vzniknou i nová pracovní místa. Už za poslední rok, kdy spolupracuje s Jindal Group, stoupl počet zaměstnanců ostravské firmy téměř o sto.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem štětovnic, jež se používají při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Do zahraničí směřuje sedmdesát procent prodaných výrobků. V roce 2022 firma prohloubila svou ztrátu oproti roku 2021 o 396,8 milionu na 505,1 milionu korun. Tržby firmě vzrostly meziročně o dvě miliardy na 14,92 miliardy korun. Společnost má přes 800 zaměstnanců.

Jindal Group je globální průmyslová skupina s dominantním postavením v ocelářství, energetice a těžebním průmyslu. Její sídlo je v Indii. Skupina vyrábí 12,6 milionu tun oceli a 7 tisíc megawattů elektrické energie ročně. Má plně integrovaný dodavatelský řetězec, včetně dolů na železnou rudu a metalurgické uhlí. Po celém světě zaměstnává více než padesát tisíc lidí.

Podíl.
Exit mobile version