Aktualizace: 26.07.2024 17:56

Budapešť/Bratislava – Ukrajina zastavením tranzitu ropy od ruské společnosti Lukoil ropovodem Družba vydírá Maďarsko a Slovensko, které ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem prosazují příměří. Podle agentury MTI to uvedl šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. O zastavení tranzitu ropy spolu dnes podle úřadu slovenské vlády znovu telefonicky hovořili premiér Robert Fico a jeho ukrajinský protějšek Denys Šmyhal.

Maďarsko a Slovensko přestaly ropu od ruské společnosti Lukoil přes Ukrajinu dostávat, protože Kyjev si tuto firmu v červnu přidal na svůj sankční seznam. Tím teď zdůvodňuje, proč nemůže tranzit ropy od této firmy umožnit. Ukrajina podle Gulyáse Maďarsko a Slovensko vydírá za mírový postoj těchto zemí. To je podle něj od Ukrajinců nespravedlivé a Kyjev tím porušuje dohody s Evropskou unií.

Rusko před více než dvěma lety válku proti Ukrajině rozpoutalo. Maďarsko a jeho premiér Viktor Orbán čelí v EU kritice, podle Bruselu udržuje s Moskvou až příliš těsné vztahy, především hospodářské. Maďarsko ruskou invazi hned na začátku odsoudilo a v konfliktu se postavilo na stranu Ukrajiny.

„Ukrajina vydírá tyto dvě země, které podporují mír a příměří,“ uvedl Gulyás na dnešní tiskové konferenci. „Pokud se situace nevyřeší, bude nedostatek pohonných hmot,“ varoval. Dodal, že zatím sice není vzhledem k vysokým zásobám důvod k panice, situaci je však podle něj zapotřebí do září vyřešit.

„Jedním řešením je, že Ukrajina připustí, že toto nemůže dvěma členským zemím EU dělat,“ řekl Gulyás. „Dalším řešením je, že nám pomůže Evropská komise. A třetím, že najdeme mezeru v zákonech, která umožní přepravu ropy někým, kdo sankcím nepodléhá,“ dodal.

Intenzivní jednání s Ukrajinou na nejvyšší politické i odborné úrovni se podle úřadu slovenské vlády budou konat v nejbližších hodinách a dnech. „Fico navrhl ukrajinskému protějšku technické řešení, na kterém by muselo participovat více států včetně Slovenska,“ uvedl v prohlášení úřad vlády v Bratislavě. Neupřesnil ale, o jaké řešení jde.

Fico se Šmyhalem ohledně problémů s dodávkami ruské ropy telefonoval už minulý týden. Ukrajinského premiéra tehdy varoval, že krok Kyjeva by mohl vést k zastavení dodávek nafty ze Slovenska na Ukrajinu.

Rafinerie společnosti MOL na Slovensku a v Maďarsku jsou na dodávkách ropy od Lukoilu zcela závislé. Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje. Dodávky ropy do České republiky podle pondělního sdělení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

V prosinci 2022 začal platit v EU zákaz dovozu ropy z Ruska. Dovoz přes Družbu získal pro Slovensko, Maďarsko a Českou republiku dočasnou výjimku, která má umožnit těmto vnitrozemským státům najít si jiné zdroje dovozu ropy.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tento týden uvedl, že do Maďarska se ropa může dostávat pouze z Ruska a pouze přes území Ukrajiny. Alternativní řešení podle něj kvůli chybějící infrastruktuře neexistuje.

„Obnova tranzitu části ruské ropy je pro rafinerii Slovnaft mimořádně důležitá, protože náhradní zdroje ropy jsou dražší a nemusejí technologicky vyhovovat,“ uvedl dnes úřad slovenské vlády.

Od ruské vojenské invaze na Ukrajinu z února 2022 Maďarsko odmítá posílat Kyjevu zbraně, místo toho preferuje humanitární pomoc a jednání o ukončení konfliktu.

Budapešť 1. července převzala půlroční předsednictví v Radě EU a Orbán se záhy vydal do Kyjeva, Moskvy a Pekingu na cestu, kterou označil za mírovou misí. V EU si kvůli tomu vysloužil kritiku. Představitelé unie uvedli, že ke své cestě neměl mandát EU, a jednalo se tak o dvoustranná jednání. Ministr Szijjártó tento týden v rozhovoru se švýcarským týdeníkem Die Weltwoche řekl, že Orbán EU nezastupoval.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.