Francouzský premiér Gabriel Attal přijel po prohraných volbách do Elysejského paláce podat demisi. Prezident Emmanuel Macron ji odmítl, ponechal jej ve funkci a požádal ho, aby nadále zajišťoval chod země. S odkazem na vyjádření prezidentské kanceláře o tom informovala francouzská média.

Pětatřicetiletý Attal, původně mluvčí vlády, kabinet vedl od ledna. Ve funkci tehdy nahradil Élisabeth Borneovou. Demisi už Attal jednou nabídl po neúspěchu vládního tábora v červnových volbách do Evropského parlamentu, po nichž Macron vyhlásil parlamentní volby.

Zhruba dvě hodiny po zveřejnění odhadů výsledků voleb se Attal distancoval od prezidenta. Hovořil o nutnosti nabídnout nový program a začít znovu. Zároveň zdůraznil, že jeho centristický blok získal třikrát více hlasů, než mu přisuzovaly předvolební průzkumy. Prohlásil, že rezignace je v souladu s jeho přesvědčením a hodnotami.

Do sídla prezidenta v pondělí podle agentury AFP dorazili rovněž ministři vnitra Gérald Darmanin, zahraničních věcí Stéphane Séjourné a pro rovnost pohlaví Aurore Bergéová. Všichni tři jsou výraznými aktéry prezidentského tábora a v neděli byli zvoleni poslanci nebo mandáty obhájili. Mandát opětovně získal rovněž Attal.

Centristický vládní tábor Společně skončil v předčasných parlamentních volbách druhý za levicovým blokem Nová lidová fronta. Původně favorizované krajně pravicové Národní sdružení je až třetí.

Podíl.