Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 13:06

Šanghaj – Tenista Tomáš Macháč na finále na turnaji v Šanghaji nedosáhl. Při své premiéře mezi čtveřicí nejlepších na akci Masters nenavázal na čtvrtfinálový skalp druhého hráče žebříčku ATP Carlose Alcaraze a se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem z Itálie v semifinále prohrál po boji 4:6, 5:7.

V duelu třiadvacetiletých vrstevníků předvedl Macháč další skvělý výkon. Sinnerovi hned na úvod sebral podání a vedl 2:0, náskok ale neudržel. Ital ve čtvrtém gamu srovnal a dramatickou bitvu plnou výměn, které sklízely aplaus diváků včetně Rogera Federera, rozhodl v koncovkách setů.

První sadu získal favorit díky brejku v desáté hře za 45 minut, ve druhé Macháč v devátém gamu nevyužil dva brejkboly a sám pak za stavu 5:6 přišel potřetí v zápasu o servis. Se Sinnerem prohrál po letoším čtvrtfinále Masters v Miami i druhý vzájemný zápas. Vyrovnaný duel rozhodlo více nevynucených chyb na straně české jedničky. Na riziko hrající Macháč jich udělal 33, zatímco Sinner pouze devět. V bilanci vítězných úderů měl Ital navrch jen o dva (27:25).

I tak si Macháč po dalším vydařeném vystoupení na asijském turné znovu vylepší žebříčkové maximum. Po semifinálové účasti minulý týden v Tokiu se posunul na 33. místo, nyní se poprvé v kariéře dostane do elitní třicítky. V novém vydání pořadí ATP poskočí na 25. příčku.

Sinner postoupil v Šanghaji do finále jako první italský tenista a zajistil si, že jako první Ital zakončí sezonu jako světová jednička. O 17. titul kariéry a sedmý letošní se utká s vítězem druhého semifinále mezi čtyřnásobným šampionem Novakem Djokovičem, čtvrtfinálovým přemožitelem Jakuba Menšíka, a Taylorem Fritzem, kterého porazil ve finále US Open.

Adamu Pavláskovi v Šanghaji těsně utekl postup do finále čtyřhry. Český deblista se zkušeným nizozemským partnerem Jeanem-Julienem Rojerem podlehli v semifinále argentinskému páru Máximo González, Andrés Molteni 6:4, 5:7, 8:10.

Pavlásek, jenž hrál s třiačtyřicetiletým Rojerem poprvé, usiloval v Šanghaji o druhé finále elitní kategorie Masters a třetí celkově na okruhu ATP Tour. První set vyhráli díky brejku v úvodním gamu, koncovku zápasu ale nezvládli. V poslední hře druhého setu přišli o podání a museli do super tie-breaku, v něm od stavu 8:7 prohráli tři výměny v řadě a vypadli.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 10,298.535 dolarů):

Dvouhra – semifinále:

Sinner (1-It.) – Macháč (30-ČR) 6:4, 7:5.

Čtyřhra – semifinále:

González, Molteni (Arg.) – Pavlásek, Rojer (ČR/Niz.) 4:6, 7:5, 10:8.

Podíl.
Exit mobile version