Aktual.: 29.09.2024 12:34

Tokio – Tenista Tomáš Macháč postoupil poprvé v kariéře do semifinále turnaje ATP 500. Na tvrdém povrchu v Tokiu dnes porazil ve čtvrtfinále Američana Alexe Michelsena 7:6, 6:3. V boji o finále narazí na Francouze Uga Humberta, jehož soupeř Jack Draper duel za nepříznivého stavu 5:7 a 1:2 vzdal kvůli zranění břicha. Britský tenista poté odstoupil i ze čtyřhry, v níž měl nastoupit s Macháčem do semifinále.

Třiadvacetiletý Macháč v předchozích kolech vyřadil Australana Alexeie Popyrina a turnajovou pětku Tommyho Paula z USA, dnes mu poprvé stačily dvě sady. Devětačtyřicátého hráče světa Michelsena zdolal i ve druhém vzájemném utkání. Navázal na letošní čtvrtfinálový triumf ze Ženevy a znovu proti němu neztratil set. V poměru vítězných míčů ho předčil 34:20 a vyhrál za hodinu a 36 minut.

Čtyřiatřicátý hráč světa Macháč sice nevyužil v úvodu utkání výhodu brejku, první set ale nakonec získal ve zkrácené hře, kterou vyhrál díky pěti bodům v řadě 7:2. Ve druhé sadě už byla česká jednička na servisu stoprocentní. V šesté hře ještě Macháč nevyužil pět brejkbolů, o chvíli později si ale za stavu 4:3 vypracoval další tři a ten poslední proměnil. Utkání poté dopodával čistou hrou.

Olympijský vítěz ve smíšené čtyřhře Macháč se utká o druhé finále v sezoně se světovou osmnáctkou Humbertem. S osmifinalistou letošního Wimbledonu se střetne poprvé. Šestadvacetiletý Francouz postoupil po Draperově skreči. Brit pak nemohl nastoupit ani do čtyřhry, v níž měl dnes s Macháčem bojovat o postup do finále s uruguaysko-americkou dvojicí Ariel Behar, Robert Galloway.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu

(tvrdý povrch, dotace 1,989.865 dolarů):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Macháč (ČR) – Michelsen (USA) 7:6 (7:2), 6:3, Humbert (Fr.) – Draper (Brit.) 7:5, 2:1 skreč.

Čtyřhra – semifinále:

Behar, Galloway (Urug./USA) – Draper, Macháč (Brit./ČR) bez boje.

Podíl.