Aktual.: 4.10.2024 21:17

Minsk – Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se dnes poprvé vyjádřil o dronech, které podle pozorovatelů opakovaně od propuknutí války Ruska proti Ukrajině narušily vzdušný prostor bývalé sovětské republiky. Země je podle něj sestřeluje. Ukrajinské velení už pravidelně hlásí, že některé ruské drony během nočních náletů vletěly do běloruského prostoru.

„Bylo několik takových případů, ze strany Ruska i ze strany Ukrajiny. Sestřelujeme jich mnoho. Nekoukáme na to, zda jsou ruské či ukrajinské,“ prohlásil při setkáni s obyvateli Lukašenko podle státní agentury Belta.

Rusko a Ukrajina nakoupily miliony dronů, „ale ovládat je ještě neumějí“, řekl Lukašenko podle serveru BBC News. Připustil, že drony mohou ztrácet orientaci, protože je ruší prostředky radioelektronické boje.

„Kritizovali jsme tak tvrdě Ukrajince, že na kanálu, kterým spolu komunikujeme, se ptali, proč kritizujeme je a nekritizujeme Rusko, když (drony) přilétnou z Ruska,“ prohlásil Lukašenko a dodal, že přijal „šalamounské řešení“: nekritizovat ani Rusko, ani Ukrajinu za bezpilotní letouny. Vše se má podle něj řešit na expertní úrovni.

Běloruský vůdce se také zmínil o zprávách, že se drony objevily v běloruském vzdušném prostoru v době, kdy sám letěl ve vrtulníku. „Malý špinavý trik, provokace,“ prohlásil s tím, že jde o problém ukrajinské tajné služby SBU, a zdůraznil, že sestřelit vrtulník s hlavou státu by znamenala „vypuknutí války, kterou Ukrajinci nemají zapotřebí“.

Bělorusko sousedí s oběma válčícími stranami, a tak za svůj hlavní úkol pokládá „nepřipustit zatažení Běloruska do této rvačky, do této války“. Lukašenko současně pohrozil, že pokud by nastal nějaký incident, tak Minsk má čím odpovědět.

Lukašenko poskytl svému ruskému spojenci k agresi proti Ukrajině svou zemi jako nástupiště k invazi z února 2022 a také letecké základny. Běloruské ozbrojené síly se ale do války dosud přímo nezapojily.

Podíl.