Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 10:41

Taškent/Praha – O ruské agresi vůči Ukrajině a jejích důsledcích pro bezpečnost dnes hovořil český ministr zahraničí Jan Lipavský při přednášce v Taškentu na místní diplomatické akademii. Uvedl to na síti X. V Uzbekistánu se Lipavský setká s ministrem zahraničí Bachtijorem Saidovem, přijme ho též místopředseda vlády pro ekonomické záležitosti Džamšíd Chodjajev. Český ministr zahraničí navštívil Uzbekistán poprvé od roku 1995.

Uzbekistán je podle ministerstva druhým největším obchodním partnerem Česka ve Střední Asii. O rozvoji spolupráce zejména po loňské návštěvě premiéra Petra Fialy v Taškentu a uzbeckého předsedy vlády Abdully Aripova v Česku napsal Lipavský i v komentáři pro místní list Gazeta.

V textu šéf diplomacie také podotkl, že Česko je velkým zastáncem hlubších vazeb mezi Uzbekistánem a Evropskou unií, včetně připravované dohody o rozšířené spolupráci o partnerství. ČR zároveň podporuje suverenitu a územní celistvost Uzbekistánu a vyzývá mezinárodní společenství, aby prosazovalo Chartu OSN a mezinárodní právo.

„Respekt k suverenitě a nedotknutelnosti hranic je důležitější než kdy dříve v těchto náročných časech, zejména ve světle ruské pokračující agrese proti Ukrajině. Vyzýváme Rusko, aby ukončilo válku, přestalo ohrožovat své sousedy a vrátilo se k principům mezinárodního práva,“ dodal Lipavský.

Návštěvou Taškentu ministr uzavírá třídenní cestu, při které zavítal také do Kazachstánu. S tamním protějškem Muratem Nurtleuem hovořil kromě hospodářských projektů také o protiruských sankcích a obraně mezinárodního řádu. Setkal se také s prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem.

Podíl.
Exit mobile version