Aktualizace: 26.03.2024 00:37

Lublaň – Ve slovinské Lublani dnes bude jednat český ministr zahraničí Jan Lipavský se svými protějšky ze Slovenska, Slovinska, Rakouska a Maďarska. Zasedání takzvané C5 se bude týkat rozšiřování a fungování Evropské unie, ruské agrese proti Ukrajině nebo migrace.

Česko na jedné straně a Slovensko s Maďarskem na druhé mají rozdílný pohled na příčiny války na Ukrajině a způsoby jejího řešení i podpory Ruskem napadené země. Zatímco ČR dodává i vojenský materiál, další jmenované státy to odmítají. Názorové rozdíly bývají znatelné i například na tiskových konferencích po jednání Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). V Praze se v nedávné době sešli premiéři a později šéfové diplomacií těchto zemí.

Tématy aktuálního setkání v Lublani budou rozšiřování EU, zefektivnění jejích vnitřních procesů, ruská invaze na Ukrajinu nebo opatření proti ilegální migraci.

K Lipavskému, rakouskému ministru Alexanderu Schallenbergovi, šéfovi maďarské diplomacie Péteru Szijjártóovi, slovenskému ministru zahraničí Juraji Blanárovi a slovinské ministryni Tanje Fajonové se při pracovním obědě připojí ministr zahraničí z Černé Hory Djordje Radulović. Společně projednají podporu zemí západního Balkánu v jejich cestě do EU.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.