Aktual.: 25.10.2024 14:14

Praha – Lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepíšou v pondělí v Praze memorandum o společné kandidatuře ve sněmovních volbách v příštím roce pod hlavičkou koalice Spolu. V pozvánce o tom dnes informoval mluvčí ODS Jakub Skyva. Listinu signují premiér a šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marek Výborný v budově pražského Mánesu v den, kdy si země připomene výročí vzniku Československa. Ve stejném uskupení šly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do voleb v roce 2021, po nich utvořily vládní koalici se Starosty a Piráty. Česká pirátská strana kabinet opustila před měsícem. Aktuální průzkumy volebních preferencí favorizují nyní opoziční hnutí ANO, a to s velkým náskokem před uskupením Spolu.

Strany Spolu teprve čeká jednání o složení kandidátek a o nominacích pro parlamentní volby. Úspěch bude podle premiéra záviset na tom, zda dokážou voliče přesvědčit o tom, že politika, kterou ve vládě dělají, je pro ně to správné. Zásadní je vést jednu kampaň, nikoli čtyři paralelní, míní. Koncept Spolu považuje Fiala za nosný vzhledem k tomu, že koalice je funkční a že je to něco, čemu voliči rozumí. Za otázku dalšího jednání označil v nedávném rozhovoru s ČTK i algoritmus, jakým strany obsadí společnou kandidátku. „Nepochybně to musí být tak, aby se v tom všechny strany, které tvoří koalici, viděly. Ale hlavně musíme mít na paměti, že pokud půjdeme ve formátu koalice Spolu, tak nemůžeme dělat čtyři kampaně – ODS, KDU, TOP 09 a Spolu. Musíme dát kampaň Spolu,“ uvedl.

Šéf poslanců ODS Marek Benda novinářům ve Sněmovně řekl, že je to postup, se kterým všichni počítali. „Předsedové slavnostně podepíšou memorandum, že jsme připraveni znovu vytvořit koalici Spolu a znovu jít usilovat o vítězství ve volbách za rok,“ uvedl. Řada podrobností se podle něj bude ladit teprve následně. „Myslím, že spolupráce na vládní i sněmovní úrovni byla mnohem intenzivnější a lepší v ráci koalice Spolu, než v koalici jako celku,“ doplnil.

Briefing Spolu ke společné kandidátce do Sněmovny v roce 2025 (živě od 13:00)

Podle volebního modelu agentury Kantar CZ by volby do Poslanecké sněmovny rok před jejich očekávaným termínem s náskokem vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. S výrazným odstupem druhá by skončila ODS s podporou 14,5 procenta voličů. Pokud by stejně jako v minulých volbách kandidovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu, hnutí ANO by v takovém případě na prvním místě dostalo 36,5 procenta, oproti červnu o dva procentní body více. Koalice Spolu by mohla počítat s pětinou všech hlasů.

Fiala plánuje v kampani osvětlovat dosavadní vládní politiku. Strany budou referovat o tom, co chystají a co udělaly ve školství, s problémem nehybného pracovního trhu a nízkých mezd, drahými energiemi či výstavbou dopravní infrastruktury. Současně je podle premiéra logické vymezovat se vůči ANO expremiéra Andreje Babiše. Souhlasí s názorem, který zazněl před týdnem na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci, že „antibabišovská“ rétorika nestačí. Kampaň podle Fialy nebude záviset na komkoli z týmu Spolu jako jednotlivci, čas na oslovování voličů si musejí najít všichni. Na dotaz ohledně role ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který v minulosti kampaň koordinoval, Fiala odpověděl, že něco takového by mohl dělat znovu i nyní.

Podíl.