Komerční prezentace Aktual.: 28.10.2024 00:46

Praha – Den vzniku republiky zvolily k oznámení společné kandidatury do sněmovních voleb 2025 strany vládní koalice. Předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marek Výborný se k podpisu memoranda sejdou po poledni v pražském Mánesu. Naplánovanou tam mají i následnou tiskovou konferenci. Necelý rok před termínem řádných voleb začnou strany vládní koalice jednat o algoritmu zastoupení stran na společné kandidátce, volebních lídrech, jejich postavení na volební listině i o programu. S uzavřením dohody strany čekaly na volební sjezd KDU-ČSL, který před týdnem deklaroval vůli v projektu pokračovat.

Aktuální průzkumy volebních preferencí favorizují nyní opoziční hnutí ANO, a to s velkým náskokem před uskupením Spolu. Podle volebního modelu agentury Kantar CZ zveřejněného před týdnem by volby letos v říjnu vyhrálo se ziskem 35,5 procenta hlasů. S výrazným odstupem druhá by skončila ODS s podporou 14,5 procenta voličů. Pokud by stejně jako v minulých volbách kandidovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici, hnutí ANO by na prvním místě dostalo 36,5 procenta, Spolu by mohla počítat s pětinou všech hlasů.

Fiala plánuje v kampani osvětlovat dosavadní vládní politiku. Strany budou referovat o tom, co chystají a co udělaly ve školství, s problémem nehybného pracovního trhu a nízkých mezd, drahými energiemi či výstavbou dopravní infrastruktury. Současně je podle premiéra logické vymezovat se vůči ANO expremiéra Andreje Babiše. Souhlasí s názorem, že „antibabišovská“ rétorika nestačí.

Briefing Spolu ke společné kandidátce do Sněmovny v roce 2025 (živě od 13:00)

S heslem „Jdeme do toho Spolu“ oznámily ODS, lidovci a TOP 09 první spolupráci počátkem prosince 2020. Spojenectví nabídly jako středopravicovou alternativu. Pekarová Adamová tehdy formovanou koalici charakterizovala jako konzervativně liberální sílu, která má v srdci tradice, ale dívá se na svět moderním pohledem. Mezi závazky, se kterými později předstoupily před voliče, strany vyjmenovaly změnu daňového, sociálního, důchodového a zdravotního systému, zavedení minimálního důchodu, zjednodušení sociálních dávek, smysluplné využití prostředků EU na transformaci ekonomiky či navýšení podílu HDP do vzdělávání. Koalice následně vyhrála sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35.765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování Sněmovny. Vládní koalici později Spolu uzavřelo se STAN a Piráty, kteří z vlády odešli před měsícem.

Podíl.
Exit mobile version