Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 13:25

Praha – V desetičlenném předsednictvu KDU-ČSL by měly být po volebním sjezdu, který se odehraje 18. a 19. října v Olomouci, nejméně dvě ženy. Usnesl se na tom celostátní sněm Sdružení žen KDU-ČSL. Nominovat do předsednictva chce dosavadní místopředsedkyni lidovců Šárku Jelínkovou, advokátku a zastupitelku Náchoda Ditu Vávrovou a starostku Kravař Moniku Brzeskovou. Ta se pod dívčím jménem Žídková v roce 1995 stala Miss České republiky a Miss Europe. O nominaci informovala předsedkyně Sdružení žen KDU-ČSL Michaela Šojdrová v tiskové zprávě.

„Všechny tři kandidátky mají zkušenosti z komunální i krajské politiky, mají za sebou významnou profesní kariéru. Navíc dvě z nich jsou na celostátní úrovni zcela novými tvářemi a to také potřebujeme, pokud chceme být pro voliče více zajímaví. Pokud chce KDU-ČSL voličům sdělit, že jim rozumí, pak musí ve vedení být ženy, jinak to u nich budeme stále prohrávat,“ uvedla Šojdrová, sama byla první místopředsedkyní lidovců v letech 2009 až 2010.

Jelínková, která před dvěma lety neobhájila post senátorky, nyní zvažuje, zda bude post místopředsedkyně potřetí obhajovat. O předsednictvu v tiskové zprávě uvedla, že nejde o vyvážené společenství. „Pro mne tato funkce byla vždy službou, ne osobní ambicí, proto svoji kandidaturu zvažuji a samozřejmě podporuji kandidaturu kolegyň,“ uvedla.

Podle Vávrové, která v zářijových volbách získala mandát v krajském zastupitelstvu, přichází důležitá chvíle v rozhodování o budoucnosti křesťanskodemokratické politiky, zda o rovnosti mužů a žen bude jen psát ve svém programu anebo ji také bude uskutečňovat. „Vážím si toho, že na komunální a krajské úrovni mám důvěru lidí i svých stranických kolegů a pokud přesvědčím i delegáty sjezdu, věřím, že budu ve funkci místopředsedkyně KDU-ČSL viditelnou tváří naší strany,“ uvedla.

Brzesková by chtěla v předsednictvu zastupovat členy KDU-ČSL a občany i z regionů, které jsou Praze vzdálenější. „Chci tak uplatnit své mnohaleté zkušenosti starostky a zastupitelky Moravskoslezského kraje. KDU-ČSL potřebuje ve vedení skutečně nové a ženské tváře,“ uvedla Brzesková.

Sjezd bude podle místopředsedkyně Sdružení žen Pavlíny Stankayové důležitý vzhledem k sněmovním volbám v příštím roce. Voliče podle ní bude nepochybně zajímat, zda strana překoná své vlastní hranice a zvýší zastoupení žen v předsednictvu. Z pověření předsednictva sdružení podá návrhy kandidátek na místopředsedkyně ve volební pátek 18. října.

V desetičlenném předsednictvu KDU-ČSL je nyní jedna žena, mezi 23 členy poslaneckého klubu jsou čtyři, senátorský klub má pět žen a sedm mužů. Šojdrová to v neděli na sněmu sdružení označila za minimalistické a nedůstojné.

O nejvyšší stranický post se budou na sjezdu ucházet dosavadní předseda Marian Jurečka a jeho předchůdce Marek Výborný.

Podíl.
Exit mobile version