Komerční prezentace Aktual.: 19.10.2024 09:02

Praha – Zvolení ministra zemědělství Marka Výborného staronovým předsedou KDU-ČSL je podle komentářů dnešních deníků a zpravodajských webů sázkou na jistotu a víceméně kosmetickou změnou, kterou si vládní strana vybrala tu nejméně bolestivou cestu. Lidovci nenašli lídra, kterého potřebují pro posílení své pozice u voličů, míní. Od svého předchůdce Mariana Jurečky se Výborný podle nich nijak výrazně neliší. Jeho pozici navíc oslabil překvapivý neúspěch ministra životního prostředí Petra Hladíka při volbě prvního místopředsedy, ačkoliv neměl protikandidáta a nově zvolený šéf lidovců si ho jako svého zástupce přál. Druhým mužem KDU-ČSL se tak nakonec stal poslanec a další bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Volba předsedy nám napověděla, že lidovci volí cestu, která bude stranické funkcionáře nejméně bolet a neohrozí jejich životní jistoty a prosperitu. Nyní schází maličkost, přesvědčit voliče o tom, že je to nesmírně výhodné i pro ně,“ soudí komentátor serveru Lidovky.cz. Pro lidovou stranu podle něj pokračuje „politika bezalternativnosti“.

„Neprovést žádnou změnu by stranu usvědčilo z neschopnosti. Volba Výborného je však sotva náznakem,“ uvádí komentář v Právu. Za smutnou vizitku současné KDU-ČSL považuje fakt, že ke kandidatuře nedokázala přesvědčit svého nyní nejperspektivnějšího politika, úspěšného jihomoravského hejtmana Jana Grolicha.

Podle týdeníku Respekt si lidovci v pátek zvolili to, co by se dalo nazvat střední cestou – nikoli přílišné vybočení ze současného vládního směru pod hlavičkou Spolu, které by představovalo vítězství Jiřího Čunka, ale spíše jeho korigování.

Seznam Zprávy napsaly, že nečekané komplikace při volbě prvního místopředsedy způsobil zřejmě fakt, že proti Hladíkovi se obrátilo hned několik proudů ve straně – podporovatelé Mariana Jurečky i konzervativní křídlo strany, které předtím neuspělo při volbě předsedy. Hladík nedostal zřejmě ani všechny hlasy podporovatelů Marka Výborného. „Někteří kolegové mu mimo záznam vyčítají, že je příliš sólový hráč,“ uvedl zpravodajský web.

Lidovci se podle Deníku N sice odhodlali ke změně, ale ne zrovna výrazné. „Staronový šéf Výborný reprezentuje obdobné křídlo strany jako dosavadní předseda a v otázkách směřování KDU-ČSL, podoby její vládní účasti, otázce setrvání v koalici Spolu či dalších bodech se liší pouze minimálně. Je to tedy klausovsky řečeno ‚nezměna‘, kterou část voličů možná ani nezaznamená,“ soudí autor článku.

Podíl.
Exit mobile version