V Olomouci se v pátek a sobotu koná sjezd vládních lidovců. Budou se zabývat otázkou, jak získat voliče před parlamentními volbami v příštím roce po propadu preferencí pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, který jim přisuzují některé průzkumy. Obhajující předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a jeho vyzyvatel s největším počtem nominací Marek Výborný se při příchodu shodli, že po třech letech ve vládě a rok před volbami není ve straně velký prostor na razantní změnu. V úvodu neprošel návrh, aby delegáti před volbami předsednictva prodiskutovali další působení KDU-ČSL v koalici SPOLU. Na sjezd přijel stranu podpořit i premiér Petr Fiala (ODS).

Jurečka i Výborný mluvili o kontinuitě kombinované s novými tvářemi. Podle nich je třeba dostat k volebním urnám lidi, kteří dříve pro KDU-ČSL hlasovali. Podle Výborného toho strana může dosáhnout, bude-li důvěryhodná. Razantní změnou toho podle něj nedosáhne.

Jurečka řekl, že v době, kdy se strana podílí tři roky na vládě, nevidí prostor pro „nějaké veletoče“ a delegáty osloví s plánem dalšího působení strany v koalici s ODS a TOP 09. „Úspěch musí být na kombinaci úspěchu SPOLU a dobrém silném postavení lidovců v koalici, to jsem schopen garantovat nejlépe z těch, kdo kandidují,“ uvedl.

Předseda pražské organizace Tomáš Kaplan, který kandiduje na předsedu s podporou své organizace, chce návrat k jasnému srozumitelnému hlasu. „Máme směry a hodnoty, které nikdo nemá. Rodina je hlavní akcent, a to by mělo zůstat,“ uvedl.

Další z kandidátů senátor Jiří Čunek uvedl, že ho ke kandidatuře vedlo zoufalství. „Jestliže firma jde ke dnu, kapitáni tam nemohou být znovu,“ uvedl s tím, že dosavadní vedení může přijít s řešením padajících preferencí, ale úplně tomu nevěří. Delegáty se chystá oslovit s plánem návratu ke konzervativním hodnotám.

Fiala ocenil lidovecké ministry

Na sjezd přijel křesťanské demokraty pozdravit také premiér Fiala, který v proslovu hájil kompromisy v kabinetu i v koalici SPOLU. Ocenil také všechny lidovecké ministry, včetně Jurečky a Výborného. Jurečka je podle Fialy jeden z nejlepších členů vlády za posledních třicet let.

Vyzdvihl jeho odvahu, ochotu dělat nepopulární věci, ale i pracovitost a loajalitu k vládě jako celku. Výborný podle Fialy konstruktivně a kompetentně vede zemědělství. „Když si na něco podáme ruku, tak to u obou platí,“ podotkl Fiala. Ocenil i ministra životního prostředí Petra Hladíka jako „zelené svědomí vlády“. Po sjezdu je Fiala připravený spolupracovat s kýmkoliv, koho si lidovci vyberou. Straně doporučil, aby za svým budoucím předsedou stála v dobrých i zlých časech.

Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová připomněla lidovcům jejich heslo Klidná síla. Vláda podle ní ukázala, že se její strany dokáží spojit, domluvit se a dohodnout, a vyzvala k usilovné práci a dosažení potřebného klidu.

Delší diskuse o budoucnosti?

Delegáty sjezdu vítala před hotelem dechovka, hostesky v hanáckých krojích rozdávaly olomoucké syrečky a slivovici. Po letech ovlivněných epidemií covidu-19 se tak vrátila atmosféra, která doprovázela setkání lidovců před lety. Elektronické hlasování pomocí QR kódů zkrátí dobu pro sčítání hlasů, naopak diskuse o budoucnosti strany bude nyní podle delegátů delší.

KDU-ČSL by podle aktuálních průzkumů volebních preferencí samostatně nedostala pět procent potřebných pro vstup do dolní parlamentní komory. Jurečkovu pozici oslabila před deseti měsíci kauza vánočního večírku v době tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jeho postavení zhoršily také velmi nízké volební preference.

Část strany volala v zimě po uspíšení sjezdu, návrh Jurečkových kritiků ale neuspěl. Jurečka tehdy argumentoval blížícími se evropskými a krajskými volbami. Zavázal se, že nebude funkci obhajovat, nezíská-li strana dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Podle svých slov nenaplnil tyto podmínky plně.

Volbu předsedy a jeho statutárního zástupce mají delegáti sjezdu v plánu odpoledne. Večer se představí další kandidáti na místopředsedy a členy předsednictva, o nich budou účastníci hlasovat v sobotu ráno.

Podíl.
Exit mobile version