Události: Nároky na úlevy a pomoc v zaplavených oblastech (zdroj: ČT24)

Kromě mimořádné okamžité dávky, kterou pomáhají vyřídit přímo v zasažených oblastech mobilní týmy úřadu práce, mohou lidé zasažení povodní využít i další úlevy a formy pomoci. V místě povodní se pohybují také mobilní týmy pojišťoven, které pomohou s hlášením pojistných událostí nebo vyplácením okamžitých záloh.

Řada bank už oznámila, že jsou připravené přijímat žádosti o odklad nebo snížení splátek běžných úvěrů i hypoték. Nachystané na to mají formuláře na webu, lidé také mohou volat na informační linky. Podobně připravené jsou také energetické společnosti. Ty též v případě nezaplacení záloh nebudou prokazatelně zasažená odběrná místa odpojovat od elektřiny nebo plynu.

Tam, kde jsou zavřené školy, mají zaměstnaní rodiče dětí do deseti let věku nárok na ošetřovné, a to ve výši šedesáti procent vyměřovacího základu po dobu devíti kalendářních dnů. U samoživitelů jde pak o šestnáct dnů. 

  • Mobilní operátoři zprovoznili od úterý do středečního odpoledne 58 vysílačů v povodněmi postižených oblastech. V současnosti je mimo provoz 73 základnových stanic. Bez signálu jsou v současnosti jednotky tisíc lidí, řekl prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

  • Některý ze tří povodňových stupňů platil ve středu večer na 76 místech v Česku. Ráno jich bylo 104. Nejvíce překročená úroveň třetího stupně je na Lužnici.

  • Státní plavební správa od středy do odvolání zastavila plavbu na Baťově kanále a části Labe. Učinila tak na žádost správců povodí, kteří chtějí vodní cesty zkontrolovat a opravit po víkendových povodních.

Pokud firmy kvůli povodním nemohou obnovit provoz, mají zaměstnanci nárok na šedesát procent svého výdělku. V případě prostojů – například nedostatku materiálu – je to osmdesát procent.

Finanční správa pak lidem a firmám zasaženým povodní promine sankce za pozdní zaplacení daní, pokud o to požádají. Vláda také připravuje speciální podpory pro obnovu obecních bytů i majitele soukromých nemovitostí. Jejich rozsah zatím není známý.

Podíl.
Exit mobile version