Lidé zasažení tornádem na jihu Moravy před třemi lety podle studie nejvíce ocenili práci záchranných složek, uvítali by ale zlepšení komunikace. Jednu z klíčovou rolí sehráli dobrovolníci. Tornádo zasáhlo jih Moravy v červnu 2021.

Společnost SocioFaktor oslovila v dotazníkovém šetření bezmála tři sta domácností, které byly tornádem zasaženy. Výzkumníci uskutečnili i individuální rozhovory, zaměřili se na zpravodajství a obsah sociálních sítí v prvních měsících po tornádu. Cílem bylo mimo jiné zjistit, jaké formy pomoci byly poskytovány, jak je obyvatelé přijímali a hodnotili.

„Lidé zasažení tornádem nejvíce ocenili práci záchranných složek, tam, kde působili hasiči, tak hasičů, tam kde armáda, tak armády. Naopak uvítali by zlepšení informovanosti a komunikace,“ uvedl Ondřej Král. Z výzkumu také vyplynulo, že v prvních dnech po katastrofě sehráli klíčovou roli dobrovolníci, kteří poskytovali nezbytnou manuální pomoc při odklízení trosek a při opravách. Jejich koordinace podle výzkumu ale nebyla vždy optimální, což vedlo k problémům s ubytováním či stravováním.

Klíčová byla podle studie i informovanost obyvatelstva o dostupné pomoci, kdy koordinace a komunikace mezi poskytovateli pomoci a zasaženými domácnostmi byla leckdy nedostatečná.

Události: Hodonínské S-centrum (zdroj: ČT24)

Finanční pomoc

Důležitou roli sehrálo podle studie i rychlé poskytnutí finančních prostředků. Peněžní pomoc nabízenou spolupracujícími organizacemi podle výsledků studie využilo až devadesát procent lidí v zasažené oblasti. Stát, neziskové organizace i jednotlivci poskytli postiženým obcím a lidem finanční pomoc za miliardy korun. Jen prostřednictvím veřejných sbírek se podle studie vybralo více než 1,1 miliardy korun.

Z doporučení výzkumníků vyplynulo, že v případě události podobného rozsahu by měla především vzniknout dohoda zástupců neziskového sektoru, záchranných složek a starostů na rozdělení území, kde budou pomáhat, nebo činností na daném území. Součástí rozdělení území by také mělo být uskutečnění terénního šetření a sběru dat o zasažených domácnostech a distribuce informací a informačních materiálů zasaženým obyvatelům.

Dobrovolníci

Důležitá je také shoda na koordinačních schůzkách zástupců pomáhajících organizací a starostů postižených obcí. V případě dobrovolníků je pak třeba podle výzkumníků vytvořit registrační platformu, kdy by koordinace dobrovolníků měla být v rukou neziskových organizací.

„Doporučujeme rovněž to, aby všichni dobrovolníci byli řádně označeni, například páskou na zápěstí. Dobrovolníci na místě by také měli mít k dispozici pracovní ochranné pomůcky, například rukavice,“ dodal Král.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko na konci června 2021. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničeno bylo kolem dvanácti set domů, z nichž asi dvě stě muselo být strženo.

Podíl.
Exit mobile version