Aktualizace: 3.03.2024 17:58

Plzeň – Lidé v Plzni dnes symbolicky vyprovodili z města zimu. I když zima nebyla letos zvlášť chladná ani dlouhá, ukončení její vlády si nenechalo ujít několik stovek Plzeňanů. Podle starých tradic průvod masek i civilně oblečených lidí vyprovodil zimu až k mostu přes řeku, kde ji příznivci jara symbolicky upálili a hodili do řeky, pro jistotu ji pak ještě později u radnice na hlavním náměstí svázali, dali do rakve a zavřeli do šatlavy. Tradiční akce, která se koná vždy na přelomu února a března, se letos odehrála popatnácté, řekl ČTK za organizátory František Hykeš.

Masopustní průvod s maskami, flašinetem a harmonikami se vypravil odpoledne ze sídliště Vinice přes zoologickou zahradu. Na staročeském statku Lüfnerka v zoo si lidé připomněli pohanský masopustní zvyk – setnutí hlavy líného kohouta. „Za vinu se mu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě topí ve tmě, neboť pozdě kokrhá,“ popsal Hykeš. V zoo se také symbolicky utkali poslední stoupenci zimy Zimomilci a příznivci jara Jaromilci.

Pod vedením postavy Jaromila se pak průvod, v jehož čele jel pivovarský povoz tažený koňmi, vydal přes zoo a oblíbenou alej Kilometrovka k mostu přes Mži u Kalikovského mlýna. Tam lidé připravili popravu zimy. Slaměnou Moranu zapálili a hodili do řeky, kde ji v plamenech ještě chvíli unášel proud k jezu. „Akci jsme uzavřeli před radnicí, kde jsme ještě pro jistotu zimu svázali a symbolicky zavřeli do rakve a odnesli do městské šatlavy,“ dodal Hykeš. Před radnicí se pak ještě děti utkaly v pojídání koblížků na čas.

To, že průvod dnes zimu vyhnal důsledně, potvrdila i Simona Procházková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na stanici v Plzni – Mikulce naměřili dnes 14,1 stupně, dosavadní rekord byl 12,2 stupně, stanice ale nemá dostatečně dlouhou řadu měření. Na druhé stanici v Plzni – Bolevci bylo dnes 13,9 stupně, jen o desetinu stupně méně než je rekord pro dnešní den z roku 1975. V kraji dnes počasí překonalo dosavadní rekordy jen na šumavských stanicích Březník a Horská Kvilda. Na vrchu Březník u Modravy bylo 10,9 stupně, dosavadní rekord z roku 2012 byl rovných deset stupňů. V Horské Kvildě byl dosavadní rekord 9,9 stupně z roku 1995, dnes tam stanice naměřila 12,4 stupně, dodala Procházková.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.