V ukrajinských Sumách vyšetřují čtvrteční ruský útok na domov seniorů, který podle dosavadních údajů jednoho člověka zabil a dalších čtrnáct zranil. Pečovatelský dům zasáhla zřejmě letecká puma odpoledne, když bylo na místě mnoho lidí. Klienti domova byli přemístěni do jiných zařízení.

Útok zabil sedmdesátiletou ženu a dalších čtrnáct lidí zranil, přičemž několik z nich bylo podle čtvrtečních informací v kritickém stavu.

„V budově se v době útoku nacházelo 221 lidí, šedesát z nich byli pracovníci, osmdesát dalších byli lidé, kteří se nemohou pohybovat,“ popsala v pátek z místa útoku zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová. Oblastní úřady dříve uvedly, že v domově žilo 211 lidí.

„Útok přišel kolem čtvrté hodiny odpolední, kdy tu bylo hodně lidí,“ dodala Stomatová. „Lidé obědvali nebo odpočívali a byli v šoku,“ sdělil ve čtvrtek předseda oblastní správy Volodymyr Arťuch.

Útok podle něj částečně zničil dvě podlaží budovy. „(Bomba) poškodila střechu budovy a nejvíce páté patro, kde se v době útoku nacházelo čtyřiadvacet lidí,“ dodala Stomatová.

Mnozí senioři zůstávají ve frontových obcích

Podle dosavadních informací dopadla na budovu zřejmě letecká puma, vyšetřování ale stále pokračuje. Sumy čelí v posledních dnech konstantním útokům, které míří primárně na energetickou infrastrukturu.

Stomatová konstatovala, že pro seniory je současná válečná situace velmi obtížná. „Často navštěvujeme frontové obce, kde nejčastěji zůstává generace starších lidí, kteří mají k danému místu vztah a nechtějí svůj domov opustit.“

„Často jsme se setkávali i s tím, že nechtějí být na obtíž svým dětem, které se odstěhovaly třeba do západní nebo centrální Ukrajiny, a tím pádem v těchto obcích zůstávají. A právě oni pak často umírají následkem masivních ostřelování, která se týkají primárně frontových měst a obcí,“ uzavřela zpravodajka ČT.

Podíl.