Před hutním podnikem Liberty Ostrava se na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli scházejí lidé. Někteří mají transparenty, na kterých lze číst hesla jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“.

K účasti na protestu odboráři vyzvali nejen všechny zaměstnance huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech, ale i pracovníky všech ostatních dodavatelských firem a veřejnost.

Podle praporů nad hlavami přítomných jsou na místě i lidé z další odborů, například odborového svazu Dosia při ostravském dopravním podniku. Někteří ČTK sdělili, že akci museli přijít podpořit, protože podle nich nejde jen o místní ocelářství, ale o ocelářství celé Evropy.

Přes šest tisíc zaměstnanců Liberty Ostrava i Tamehu je přesně dva měsíce doma. Většina provozů v podniku stojí, protože huť je bez energií. Tameh skončil v úpadku a jejich dodávky vypnul. Úpadek zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Liberty má delší dobu problém platit i dalším dodavatelům.

Na mítinku, který začal v poledne, vystoupí odboroví předáci z huti i celostátních organizací a jejich kolegové ze zahraničí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.