ČTK

Aktualizováno před 34 minutami

Lidé budou v budoucnu odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech věku, řekl ve středu poslancům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Horní limit má podle něj zavést poslanecká úprava vládní reformy penzí, která počítá s prodlužováním věku odchodu do penze i po 65 letech maximálně o jeden měsíc ročně v návaznosti na prodlužování průměrného věku dožití.

„Bude tady ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na hranici 67 let, kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050,“ řekl ministr. Úprava vložená do vládního návrhu má podle Jurečky utnout spekulace o trajektorii zvyšování věku odchodu do důchodu.

Ministr to uvedl v souvislosti s tvrzením opoziční SPD, která vládnímu návrhu dala přezdívku „Z práce do rakve“. Podle Jurečky ale navrhovaná reforma rozhodně „neznamená, že z práce půjdeme přímo do hrobu“. Ministr také odmítl tvrzení, že se důchody budou snižovat. Podle něj reforma počítá s jejich zvyšováním v návaznosti na inflaci a růstu průměrných mezd.

Schválení vládní reformy penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad 65 let, a to o měsíc ročně místo původně navrhovaných dvou měsíců, doporučil začátkem září hlasy vládní většiny sněmovní sociální výbor. „Toto pravidlo však neobsahuje žádný věkový strop důchodového věku. Pokračování ve zvyšování důchodového věku i po roce 2030 se proto navrhuje omezit pevnou věkovou hranicí, a to hranicí 67 let,“ stojí v pozměňovacím návrhu skupiny koaličních poslanců v čele s Jiřím Navrátilem (KDU-ČSL).

Poprvé se tato hranice uplatní podle zdůvodnění v roce 2056 pro generaci narozenou v roce 1989. „Lze předpokládat, že v návaznosti na budoucí demografický vývoj bude navrhovaná věková hranice jako strop důchodového věku průběžně přezkoumávána a případně upravována,“ napsali předkladatelé.

„Každý rozumný člověk uzná, že důchodovou reformu tato země potřebuje,“ uvedl Jurečka. I když je nepopulární, beze změn bude průběžný systém financování důchodů za necelých 30 let v minusu půl bilionu korun a v roce 2050 se dostane do ročního deficitu 300 miliard korun.

Video: Jurečka: Slibovali jsme, že neporostou daně, ale stalo se něco, co jsme nemohli čekat (15. 5. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz – Marian Jurečka | Video: Jakub Zuzánek

Podíl.