Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 23:22

Bejrút – Při izraelských úderech na tři libanonské vesnice severně i jižně od Bejrútu zemřelo nejméně 15 lidí. S odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví to dnes uvedla agentura AFP. Izraelská armáda pak oznámila, že libanonské militantní hnutí Hizballáh od pátečního večera vypálilo na Izrael zhruba 320 střel.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že izraelský útok na vesnici v hornaté oblasti severně od Bejrútu si vyžádal devět mrtvých a 15 zraněných. V důsledku útoku na další vesnici severně od Bejrútu dva lidé zemřeli a čtyři utrpěli zranění. Při útoku na vesnici jižně od Bejrútu přišli o život čtyři lidé a 18 osob bylo zraněno.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti. Izrael tvrdí, že se snaží zničit vojenskou infrastrukturu hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele. Podle izraelské armády využívá Hizballáh ke skrývání zbraní civilní objekty, hnutí to však popírá.

Mise OSN na jihu Libanonu UNIFIL dnes oznámila, že v noci na dnešek utrpěl zranění další její příslušník. Zasáhl ho projektil, jehož původ zatím není znám. UNIFIL se v posledních dnech opakovaně dostala pod izraelskou palbu, což vyvolalo mezinárodní kritiku.

Mluvčí mise UNIFIL Andrea Tenenti dnes vyjádřil obavu, že konflikt mezi Izraelem a hnutím Hizballáh by mohl velmi brzy přerůst v „regionální konflikt s katastrofálními důsledky pro všechny“.

Podíl.
Exit mobile version