Aktual.: 19.09.2024 20:46

Praha – Fotbalisté Leverkusenu v souboji dvou budoucích soupeřů pražské Sparty vstoupili do ligové fáze Ligy mistrů jasnou výhrou 4:0 na hřišti Feyenoordu Rotterdam. Na lavičce vítězného celku zůstal gólman Matěj Kovář, další český reprezentant Patrik Schick zasáhl do hry od 62. minuty. Benfica Lisabon zvítězila na stadionu Crvene zvezdy Bělehrad 2:1.

Bayer šel do vedení na stadionu De Kuip po necelých pěti minutách. Zerrukí přišel na vlastní polovině o míč a Wirtz zpoza vápna otevřel skóre. Alžírský reprezentant mohl svou chybu napravit v deváté minutě, jenže jeho gól kvůli ofsajdu neplatil.

Po půlhodině hry hosté zvýšili poté, co Grimaldo zblízka zužitkoval Frimpongovu přihrávku. Za dalších šest minut nizozemský reprezentant Frimpong odcentroval před branku a Wirtz zakončením z první zasadil domácím další ránu. Jednadvacetiletý tahoun Bayeru se stal prvním Němcem, který při debutu v „milionářské“ soutěži zaznamenal minimálně dvě trefy. Poločas hrůzy pro Feyenoord, v jehož sestavě nechyběl bývalý sparťan Hancko, završil gólman Wellenreuther, jenž si srazil hlavičku Tapsoby do branky a gól mu byl připsán jako vlastní.

Po změně stran se už nic důležitého neodehrálo. Úřadující němečtí mistři vyhráli venku i čtvrtý soutěžní duel v sezoně. Naopak nizozemský celek, který vede bývalý trenér Sparty Brian Priske, sice utrpěl první porážku v ročníku, nevyhrál však čtvrtý z posledních pěti zápasů. Oba celky vyzvou letenský tým, který ve středu porazil doma Salcburk 3:0, před vlastními fanoušky.

Benfica rozhodla o výhře proti CZ Bělehrad v úvodním dějství, kdy se trefili Turci Aktürkoglu a Kökcü. V závěru snížil střídající Milson. Už v prvním poločase musel kvůli zranění střídat hostující Bah, na druhé straně jiný bývalý hráč Slavie Olayinka přišel na hřiště v 71. minutě.

Od 21:00 jsou na programu zbývající čtyři duely úvodního kola. K vidění budou další dva protivníci Sparty: Atlético Madrid vyzve Lipsko a Brest při své premiéře v evropských pohárech čeká Štýrský Hradec. Úřadující vítěz Evropské ligy Bergamo narazí na Arsenal a suverénní lídr španělské ligy Barcelona se představí v Monaku.

Liga mistrů se od této sezony hraje v novém formátu. Tradičních osm čtyřčlenných skupin nahradila ligová fáze, v níž všech 36 týmů tvoří jednu tabulku. Každé mužstvo odehraje čtyři zápasy doma i venku, dohromady proti osmi různým soupeřům. Prvních osm celků postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze.

1. kolo fotbalové Ligy mistrů:

Crvena zvezda Bělehrad – Benfica Lisabon 1:2 (0:2)

Branky: 86. Milson – 9. Aktürkoglu, 29. Kökcü. Rozhodčí: Oliver (Angl.).

Feyenoord Rotterdam – Leverkusen 0:4 (0:4)

Branky: 5. a 36. Wirtz, 30. Grimaldo, 45. vlastní Wellenreuther. Rozhodčí: Massa (It.).

Podíl.