Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 14:59

Praha – Druhé kolo letošních senátních voleb skončilo. Lidé v něm rozhodli o obsazení 22 z 27 senátorských křesel, pět senátorů zvolili už před týdnem. Určili zároveň, zda opoziční hnutí ANO završilo sérii svých letošních volebních vítězství a kolik křesel se podařilo uhájit stranám vládní koalice. Výsledky zřejmě budou i s ohledem na nízkou voličskou účast známy během pár hodin na volebním webu. Adepti ANO po sečtení poloviny senátních okrsků vedli v sedmi obvodech, Starostové v šesti, ODS v pěti,TOP 09, KDU, SEN 21 a Přísaha v jednom.

Před šesti lety v obvodech, kde se volilo letos, byla při senátním finále druhá nejnižší volební účast. Hlasovat přišlo v průměru jen 16,5 procenta voličů. Letos by mohla být obdobná, podle informací ČTK od volebních komisařů se půl hodiny před uzavřením volebních místností v různých okrscích pohybovala zhruba od osmi do 25 procent.

První volební kolo vyhrálo tradičně hnutí ANO, které získalo dva senátory a finalisty v 19 obvodech. ODS měla své nominanty v devíti obvodech, STAN v šesti, KDU-ČSL a TOP 09 shodně ve dvou, přičemž lidovecký senátor Jiří Čunek opět mandát obhájil už v úvodním kole, stejně jako Pavel Fischer (za TOP 09) a Petr Vícha (SOCDEM). Po jednom finalistovi měly SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha. Do druhého kola se za své hnutí s podporou Pirátů dostal také senátor Marek Hilšer a univerzitní profesor Stanislav Balík jako jediný nezávislý kandidát.

Jednaosmdesátičlenný Senát se obměňuje každé dva roky z jedné třetiny. Klub ODS a TOP 09 zřejmě zůstane i po volbách nejpočetnější frakcí s právem opět nominovat předsedu horní komory, jistých má zatím nejméně 22 členů. Klub Starostů a nezávislých má zatím jistých 12 členů, lidovecká frakce díky Čunkovu vítězství 11. Předstihnout by ji mohl podle prognóz klub ANO s SOCDEM, který bude nejméně sedmičlenný díky vítězství Víchy a dvou adeptů ANO. O zachování se naopak musí obávat klub SEN 21 a Pirátů, kterému by bez posil zůstali čtyři senátoři, o jednoho méně než je nutné.

Kandidáti ANO po sečtení hlasů z poloviny senátních okrsků vedli v závěrečném kole voleb v sedmi obvodech, Starostové v šesti a ODS v pěti. Ve zbývajících obvodech vítězili zástupci TOP 09, KDU-ČSL, SEN 21 a hnutí Přísaha.

Oficiální podobu výsledky druhého kola voleb získají po pondělním projednání Státní volební komisí. Ve Sbírce zákonů budou vyhlášeny pravděpodobně v úterý 1. října. Od 2. do 11. října by pak plynula desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na průběh a výsledky voleb na Nejvyšší správní soud.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil a rozřazení do frakcí. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají kluby čas do posledního říjnového týdne, kdy by se obměněná horní komora mohla po státním svátku 28. října sejít k ustavující schůzi. Na ní letos zvolení senátoři složí slib, a ujmou se tak naplno svého mandátu.

V takřka úplném předvolebním složení se senátoři budou moci naposledy sejít ke schůzi ve středu 9. října. Členům horní komory, kteří o znovuzvolení neusilovali nebo nevyhráli, šestiletý mandát z voleb z roku 2018 skončí koncem poloviny října. O týden dříve se tak stane u Jiřího Drahoše (za STAN) a Jiřího Čunka (KDU-ČSL) kteří byli v roce 2018 zvoleni už v prvním kole ve dnech 5. a 6. října. Horní komora v případě potřeby bude moci zasedat i v dvoutřetinovém složení, než nově zvolení senátoři obdrží koncem října osvědčení o svém zvolení a složí ústavou předepsaný slib.

Podíl.
Exit mobile version