Aktualizace: 14.05.2024 12:27

Praha – Letní shakespearovské slavnosti letos uvedou 14 titulů a 161 představení na pěti scénách. Ve středu 26. června zahájí festival na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu premiéra komedie Marná lásky snaha v režii Filipa Nuckollse. Podle režiséra nebude inscenace tradiční ani křečovitě modernizovaná. Kromě Prahy zavítá festival i do Brna, Ostravy a Bratislavy, nabídne čtyři premiéry. Jeho program dnes představili novinářům pořadatelé a účinkující. Festival potrvá do 7. září.

„Naše inscenace by neměla být příliš tradicionalisticky alžbětinská, ale ani ne křečovitě modernizovaná. Měla by však být svižná, rychlá, snad zábavná a třeba i drzá, protože čím víc Williama Shakespeara poznávám, tím víc mi před očima vyvstává obraz prudce talentovaného, lehkonohého, bystrého drzouna, jehož velikost vychází z toho, že je obrovsky empatický k nespravedlnostem světa a lidské bolesti, zároveň má v sobě tolik vůle k životu a životní energie, že o těchto věcech dokáže tak lehce psát. A s tímto vědomím jsme s uměleckým ředitelem Liborem Grossem vybírali i účinkující,“ řekl Nuckolls. V představení účinkují Filip Březina, Anna Fialová, Václav Kopta, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha či Lukáš Příkazký.

Marná lásky snaha (Love’s Labour’s Lost) je jedna z prvních Shakespearových komedií, zřejmě napsaná v polovině 90. let 16. století. Poprvé vyšla v roce 1598. Inscenace se odehraje v překladu Martina Hilského. „Pro Marnou lásky snahu mám slabost, protože to byl můj druhý překlad a ta hra mi připadala absolutně nepřeložitelná. Trvalo mi rok se s tím popasovat, a tam se stalo, že jsem Shakespearovi propadl,“ řekl Hilský.

Dodal, že hra je plná slovních hříček, kterých tam je přes 300. „Já jsem pochopil, že slovní hříčky jsou takoví disidenti v řeči, protože zpochybňují jazykovou normu a vždycky se opírají o podvojnost významu, že jedno slovo může znamenat dvě různé věci. Nazval jsem si to štěpnou reakcí slov, to je taková metafora, protože podobně jako ta štěpná reakce, kterou znáte z fyziky, tak uvolňuje energii. Tahle komedie má úžasnou energii, která je založená právě na slovech. Ta slova jsou bytostně divadelní, performativní,“ řekl Hilský. Podle něj Shakespeare předběhl svou dobu nejméně o 300 let, protože využívá nonsensových slovních hříček, které proslavil například Edward Lear ve své Knize třesků a plesků z konce 19. století.

Pražská novinka Marná lásky snaha se na festivalu hrála v roce 2001 v režii Ivana Rajmonta, řekl ředitel festivalu Michal Rychlý. Další novinkou letos budou dvě premiéry v Ostravě a Bratislavě, Večer tříkrálový a Zkrocení zlé ženy. Poslední novinkou bude několikajazyčný Hamlet v podání Prague Shakespeare Company, Bremer Shakespeare Company a Oděského akademického ukrajinského hudebně-dramatického divadla Vasyla Vasylka. Naopak Hamleta s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli letos návštěvníci festivalu uvidí naposledy. Na programu příznivci Shakespearových her dále naleznou představení Jak se vám líbí, Bouře, Macbeth, Zimní pohádka nebo Veselé paničky windsorské. Kromě Pražského hradu bude scéna i na pražské HAMU.

Podle pořadatelů na Letní shakespearovské slavnosti 2023 zavítalo téměř 90.000 diváků. Loni se festival vrátil do areálu Nejvyššího purkrabství, který rekonstruovali v několika etapách od konce roku 2013 do roku 2021, opravy přišly na téměř 150 milionů korun. Při rekonstrukci areálu purkrabství dělníci kompletně obnovili historické budovy, interiér a přilehlý parter včetně románské Černé věže. Během rekonstrukčních prací demolovali novodobou vestavbu proskleného atria a přilehlých konstrukcí z počátku 60. let 20. století.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.