Aktualizace: 16.06.2024 09:55

Praha – Ceny letenek na letošní léto se proti loňsku změnily u různých prodejců odlišně. Zatímco například prodejci Letuška.cz a Kiwi.com zaznamenali mírné zdražení o čtyři až deset procent, u prodejce Pelikán ceny letenek naopak o deset procent klesly. Vyplývá to z informací prodejců letenek, které ČTK oslovila. Přes Student Agency Travel lidé letenky koupili do většiny populárních destinací za stejnou nebo podobnou cenu jako loni, u několika destinací se ale rovněž měnila. Podle portálu Letuška.cz a Student Agency Travel Češi častěji volí k odletu pražské letiště. Data z portálu Kiwi.com ukazují, že Češi letenky na letošní letní dovolené nakupovali v průměru o pět dní dříve než loni.

Podle portálu Letuška.cz se ceny letních letenek po Evropě, zakoupených na měsíce červen až září, meziročně zvýšily v řádu stokorun. Student Agency Travel zaznamenal stejné ceny u destinací Malta, New York, Paříž, Split nebo Barcelona. Cena letenek podle prodejce klesla u španělské Malagy, a to o 17 procent, nebo u portugalského Lisabonu, o 11 procent. Zdražení o pět až 14 procent naopak prodejce zaznamenal u Londýna, Funchalu na Madeiře nebo Burgasu v Bulharsku.

Lidé, kteří si letenky na léto koupili u portálu Letuška.cz, si v 95 procentech případů vybrali k odletu pražské letiště, oproti loňskému létu jde o šestiprocentní nárůst. Podle ředitele portálu Josefa Trejbala je tento růst způsoben stoupajícím počtem přímých spojení z pražského Letiště Václava Havla. Mírně vyšší ceny z Prahy podle něj převáží kratší vzdálenost k letišti. Prahu si k odletu zvolili také lidé, kteří si letenky koupili od prodejců Kiwi.com a Student Agency Travel. Oba zaznamenali mírný meziroční nárůst zájmu o odlety na letní dovolené z Prahy. Z Prahy odletí také přibližně polovina lidí s letenkou od prodejce Pelikán.

Průměrná doba od zakoupení do odletu je u letních letenek podle Pelikána přibližně tři měsíce. Student Agency Travel uvedl dva až tři měsíce před odletem, portál Letuška.cz zaznamenal několik týdnů u evropských destinací a řádově měsíce u vzdálenějších destinací. Data portálu Kiwi.com ukazují, že si lidé na letošní léto kupovali letenky s průměrným předstihem 85 dní, tedy o pět dní dříve než loni.

Ceny letenek jsou podle prodejců výhodnější, když cestující letenky kupují s dostatečným předstihem. Čechům, kteří ještě letenky na letní dovolenou nekupovali, mluvčí prodejce Pelikán Katarína Šuchterová doporučuje vycestovat do konce června, nebo cestu odložit na září a říjen. Největšímu zájmu turistů letní destinace čelí tradičně v červenci a srpnu. Letenky na tyto měsíce jsou proto dražší a letadla více zaplněná. Čekat na last-minute letenky na červenec a srpen se tedy podle prodejců nevyplácí.

Při rozhodování o letošní letní dovolené u Čechů zvítězily převážně evropské destinace. Prodejci do deseti nejoblíbenějších nejčastěji řadí španělské destinace Malaga a Barcelona, ostrov Malta, chorvatský Split, portugalský Lisabon, Paříž nebo italské destinace. Portál Letuška.cz podle Trejbala zaznamenal také zvýšený zájem o chladnější skandinávské nebo pobaltské destinace. „Výrazný, téměř čtyřnásobný, je zájem o letenky do polského Gdaňsku,“ dodal Trejbal. Velký zájem je také o Albánii, podle Kiwi.com tam letos v létě proti loňsku poletí dvojnásobný počet lidí. Data prodejce Pelikán ukazují, že lidé více vyhledávají letenky do Tokia, proti loňsku o 55 procent častěji.

Manažerka letenek Student Agency Travel Lenka Kašická cestujícím při nákupu letenek doporučuje věnovat zvýšenou pozornost při výběru preferovaného tarifu kvůli zavazadlům. „Cestující by měli věnovat zvýšenou pozornost podmínkám pro zavazadla u nízkonákladových letenek, kde obvykle není v ceně letenky zahrnuto standardní příruční zavazadlo, ale pouze malé příruční zavazadlo (malá kabelka, malý batoh),“ řekla. Někteří nízkonákladoví dopravci podle ní také umožňují odbavení na letišti pouze za poplatek, je tedy potřeba sledovat informace ke včasnému odbavení on-line.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.