Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 09:19

Kunovice (Uherskohradišťsko) – Letecké muzeum v Kunovicích na Uherskohradišťsku restauruje jedno ze svých nejstarších letadel. Jde o stroj C-11, cvičný vrtulový letoun z poloviny minulého století. Pro Kunovice jde o naprosto zásadní letadlo, protože právě s ním vstoupil zdejší letecký podnik do éry hromadné letecké výroby, sdělil dnes ČTK ředitel muzea Martin Hrabec.

Muzeum plánuje postupnou renovaci letounu do podoby, v jaké létal před šesti dekádami. „Letoun je venku vystavován od roku 1981 a poslední částečná renovace proběhla v roce 2008,“ uvedl muzejní průvodce Otomar Šimák.

V uplynulých letech stroj i přes péči muzejníků vinou povětrnostních podmínek značně zchátral. „Nátěr na celém povrchu již natolik zdegradoval, že přestal plnit ochrannou funkci. Podobně je na tom i překryt kabiny. Hliníkové potahy i části vnitřní konstrukce jsou zasaženy korozí. V první etapě bude nutné letadlo rozebrat, zbavit ho starého potahu a laku a ošetřit místa zasažená korozí. Tato fáze by měla být hotová ještě letos,“ uvedl Hrabec.

Další etapa zahrnuje klempířské práce, potažení plátnem, renovaci interiéru, restaurování motoru, lakýrnické práce a opětovné sestavení letadla. Hotovo by mělo být do konce roku 2026. Nejpozději v roce 2027 by se stroj měl vrátit do expozice. „Limitujícími faktory jsou čas a peníze, nicméně vše máme rozplánováno tak, aby se oprava stihla. Rádi bychom samozřejmě zahájili druhou etapu ještě letos, nicméně náš plán počítá i s tím, že to bude až v příštím roce. Uvidíme, jak bude postupovat první fáze a jak se nám podaří zajistit financování,“ doplnil Hrabec.

S první etapou restaurování muzeu po finanční stránce pomohlo ministerstvo kultury, které projekt podpořilo dotací přesahující 260.000 korun. Muzeum pak do něj vloží více než 100.000 korun. Muzejníci věří, že jim ministerstvo kultury a případní partneři finančně pomohou i s další etapou renovace letadla.

 

Podíl.
Exit mobile version