Komerční prezentace Aktual.: 19.09.2024 00:04

Praha – Česká lékařská komora (ČLK) a zdravotnické odbory chtějí dnes na tiskové konferenci zopakovat své požadavky na navýšení platů a mezd. Minulý týden představili kampaň Slibem neuzdravíš a v případě, že jim vláda nevyhoví, chtějí znovu vyzvat zdravotníky k vypovídání smluv na přesčasovou práci v nemocnicích ke konci října. Schůzku s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) mají naplánovanou na 26. září.

Loni v prosinci ministerstvo přislíbilo připravit návrh zákona o odměňování zdravotníků, což byla vedle devíti miliard korun na navýšení platů jedna z věcí, která odvrátila tehdejší protest. Návrh zákona měl navázat výši platů a mezd lékařů i dalších zdravotníků na vývoj průměrné mzdy. Podle odborů ale předložený návrh nezapracoval všechny jejich požadavky. Některé, jako je sjednocení výše platů ve státních nemocnicích a mezd v soukromých nemocnicích, ale podle ministerstva nejsou možné.

Loni podalo výpovědi z přesčasové práce asi 6000 lékařů, jako hlavní důvod tehdy uváděli nadměrnou přesčasovou práci. V nemocnicích pracuje přes lékařů 22.000, některé musely částečně omezit zejména plánovanou péči. Pořadatelé současného protestu očekávají, že letos bude podpora ještě větší.

 

Podíl.
Exit mobile version