Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 15:15

Praha – Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká v antidopingovém systému figuruje jako lyžařka i snowboardistka, proto může mít dvojnásobek kontrol. Na dnešní tiskové konferenci vyprávěla, jak se při jedné z nich po zisku světového titulu na snowboardu v roce 2015 opila vodou.

Ledecká má v systému Mezinárodní lyžařské a snowboardingové federace (FIS) dvě registrační čísla, což se promítá i do dopingových kontrol. „Tím, že jsem vedená jako lyžařka a jako snowboarďačka, tak oni mezi sebou nekomunikují a může se stát, že mi přijdou i obě kontroly naráz. Oni si to neřeknou, že jsem ta stejná osoba. Mně se třeba stalo, že jsme měla v jednom týdnu kontrolu dvakrát za sebou,“ uvedla.

Nezapomenutelný zážitek měla z kontroly po svém prvním světovém titulu, který získala jako devatenáctiletá v rakouském Lachtalu. V lednu 2015 tehdy vyhrála na snowboardovém šampionátu paralelní slalom a o den později ji čekal závod v obřím slalomu. Věděla, že by měla absolvovat regeneraci včetně vyjetí na rotopedu a práce s fyzioterapeutem, tak se snažila kontrolu urychlit.

„Vypila jsem asi čtyři litry vody na ex. Vyčůrala jsem se v pohodě, ale pak jsem se začala strašně motat. Dozvěděla jsem se, že se takhle můžete v klidu opít, že se normálně otrávíte vodou a že je to stejné, jako byste se otrávili alkoholem. Já to teda nemůžu srovnat, protože jsem nikdy nebyla opilá alkoholem,“ líčila.

Každopádně z regenerace toho tehdy moc nebylo. „Motala jsme se tak, že jsem se ani nemohla vyjet na rotopedu, protože jsem na něj nemohla ani vylézt,“ vzpomínala Ledecká. V tomto stavu zamířila na večeři, kde jí všichni gratulovali k titulu. Ona se při tom musela přidržovat věcí, aby neupadla. „Přišel za mnou trenér, jestli jsem ožralá nebo co se děje, že jsem začala slavit brzy, že mám druhý den závodit. Snažila jsem se mu vysvětlit, že se mi to stalo, protože jsem se opila z vody,“ dodala Ledecká.

Ledecká chce v roce 2025 závodit na MS na lyžích i na snowboardu

Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká chce v příštím roce startovat na obou světových šampionátech ve svých sportech. Řekla to na dnešní tiskové konferenci. Pochvalovala si, že mistrovství světa ve sjezdovém lyžování a ve snowboardingu jsou tentokrát v různých termínech. Jen se to snowboardové kryje s finále Světového poháru alpských lyžařů. Ledeckou její tým v tréninku krotí, vyhrožuje jí volnem.

Na snowboardovém MS závodila Ledecká naposledy v roce 2017, kdy v Sierra Nevadě získala zlato a stříbro. O dva roky později si musela kvůli termínové kolizi vybrat a dala přednost lyžařskému šampionátu. V roce 2021 ani 2023 ji zdravotní problémy na prkně na MS nepustily. „Tentokrát se mistrovství světa nekryjou vzájemně, což je úžasné, takže pojedu oba dva, pokud všechno půjde, jak má,“ pochvalovala si Ledecká.

Zatím nechtěla spekulovat, jak by se zachovala, pokud by měla v lyžařském SP šanci na nějaký zajímavý výsledek a místo finále seriálu by měla zamířit na prkno. „Bylo by to těžké rozhodování, ale to je ještě dost daleko. Nejlepší by bylo, kdybych jezdila tak strašně dobře, že bych si pojistila ten glóbus už dřív a pak bych jela na snowboardové závody, které bych si užila,“ zasnila se devětadvacetiletá Češka.

Na snowboardu je dvojnásobnou olympijskou vítězkou a dvojnásobnou mistryní světa. Z posledních deseti závodů SP, které od roku 2020 v paralelních disciplínách odjela, má sedm vítězství a tři druhá místa. „Už to má takovou tradici, že vždycky, když přijedu na snowboard, tak jsou vždycky radši kluci. Ale i holky to nesou statečně,“ podotkla k tomu s úsměvem.

Zatímco MS nejsou souběžně, závody Světového poháru v obou jejích sportech se často překrývají. „Trenéři, hlavně Franz (Gamper) s Tomasem (Tomášem Bankem) jsou přesvědčeni o tom, že FIS na nás kuje strašnou boudu. Všechny lyžařské závody, hlavně rychlostní, které jezdím, se přesně kryjí s těmi snowboardovými. Nevím, jestli je to náhoda nebo úmysl. Doufám, že úmysl to není,“ řekla Ledecká.

Do sezony vstoupí na snowboardu. Ještě před prvním Světovým pohárem v rychlostních disciplínách se v čínském Mylinu konají 30. listopadu a 1. prosince závody SP na prkně. „Ty se chystáme objet. Bude to náročné. Poletíme z Evropy do Číny a pak do Ameriky. Ten jet lag bude přísný. Doufejme, že nebudu na závodech usínat, že to odjedu se ctí,“ uvedla Ledecká.

Na lyžařských svazích by ráda znovu závodila i v obřím slalomu, do něhož v SP nastoupila naposledy v Söldenu 2021. Trénovala ho mimo jiné s mužským francouzským týmem a připadalo jí, že si vede dobře. „I oni to říkali, což bylo o to lepší. Ptali se, jestli jezdím obřáky do desítky, tak jsem jim říkala, že v obřáku nezávodím,“ vyprávěla Ledecká.

Zatím je pro ni překážkou vysoké startovní číslo, se kterým by musela jezdit. „Nemám body, takže bych byla strašně vzadu, třeba kolem osmdesátky. Z toho je těžké se probojovat do třicítky. V plánu je, že objedu co nejvíc lyžařských závodů, abych měla 500 bodů ve Světovém poháru a pak by mě nasazovali hned za třicítku,“ uvedla.

Ledeckou její tým v tréninku krotí, vyhrožuje jí volnem

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká je v tréninku stále nezmar, její tým ji krotí a upravuje jí dávky. Když jde do tuhého, například snowboardový kouč Justin Reiter jí vyhrožuje několika dny volna. Trojnásobná olympijská vítězka to prozradila na dnešní tiskové konferenci. Z minulé sezony rovnou naskočila do přípravy na tu další, odpočinkovou dovolenou nevyhledává.

Loni se Ledecká vracela po zlomenině klíční kosti, která ji s výjimkou několika snowboardových závodů připravila o sezonu 2022/23. V zimě ji omezoval černý kašel, ale na závěr sezony se blýskla výhrou v superobřím slalomu na finále Světového poháru v Saalbachu. „Myslím, že jsme to sfoukli dobře. Rozjezd byl takový pomalejší, ale nakonec to mělo fajn finále,“ pochvalovala si.

Z finále SP v Rakousku jela rovnou na dva týdny na snowboard a pak ještě lyžovala. S malými pauzami byla na sněhu do června. Plynule navázala tradiční letní kondiční přípravou v Řecku, kde hodně jezdí na surfu. Dovolenou žádnou neměla. „Neumím si představit, že bych si lehla na lehátko a opalovala se. Já se furt hýbu,“ řekla devětadvacetiletá Češka.

Z Lefkady zamířila na snowboardový kemp v Evropě a pak s týmem strávila pět týdnů na lyžích v Chile. V Praze se zastavila na chvíli před tím, než znovu odletí za sněhem. Nikdy by nahlas neřekla, že už nemůže. To musí poznat její okolí. „Mám skvělého fyzioterapeuta Láďu Poláška, který je se mnou na lyžích i na snowboardu i na letní přípravě. Vidí velký obrázek. Ví, co mám za sebou. Ví, jak je na tom moje tělo. Je někdy až moc přísný, že mi třeba nedovolí zvedat závaží, jaké bych chtěla,“ vyprávěla.

Podobný přístup má i její snowboardový kouč Reiter, když jí oznámí poslední jízdu. „Vyhrožuje, že jinak budu mít tři dny volna. Začne vyndavat brány. Takové věci probíhají dennodenně. Ve finále jsem za to vděčná, že mě kluci takhle hlídaj,“ vykládala s úsměvem trojnásobná olympijská šampionka.

Na kempu v Chile trénovala a zároveň testovala lyže na novou sezonu. To loni na jihoamerickém kempu loni nešlo, protože hodně foukalo, což zkreslovalo časy. „Ztrácím se v tom, co Tschunti (servisman Gunthram Mathis) testuje. Vzal do Chile nějakých 42 párů lyží na těch pět týdnů. Každý den na kopec mi bere tak šest párů. I přesto, že občas uděláme jenom čtyři jízdy, když je to nějaký těžký sjezd. Máme teď daleko větší přehled o tom, jaké lyže máme a jak jsou rychlé. Tak snad to pojede,“ doufala Ledecká.

Fyzicky se cítí výrazně lépe než loni. „Myslím, že tělo funguje dobře. Myslím, že tu přípravu jsme zvládli se ctí,“ pochvalovala si. Jen v týmu spolu na kempu postupem času mluvili méně a méně. „Na konci to už byly takové krátké věty. S fyzioterapeutem Láďou Poláškem jsme se bavili jen pohledy. Jak jsme měli tu ponorku, tak ta komunikace vzala za své,“ vyprávěla Ledecká.

Nepovažovala to ale za problém. „Mně to ani zvlášť nevadí. Já jsem potom v té své jeskyni jako batman. Vylezu z jeskyně, jdu si zalyžovat, pak zase zalezu. Mně to vyhovuje, jen když se vrátím do normálního života, tak jsem mimoň,“ svěřila se.

Podíl.
Exit mobile version