Aktual.: 30.09.2024 15:17

Paříž – Představitelka francouzské krajní pravice Marine Le Penová dnes u soudu v Paříži odmítla, že by její strana Národní sdružení (RN) jakkoliv porušila pravidla pro nakládání s prostředky Evropského parlamentu (EP), uvedla francouzská média. Soud má rozhodnout, zda Le Penová a dalších 24 členů a spolupracovníků RN zneužilo prostředky EP ve prospěch strany.

„Mám důvěru v soudní systém. Jsem tu, abych předestřela naše argumenty. Jsem klidná,“ řekla Le Penová novinářům. „Neporušili jsme žádná pravidla,“ dodala v první den soudu, který bude trvat zhruba dva měsíce.

Le Penová uvedla, že se bude účastnit soudu tak často, jak jí to jiné povinnosti umožní. V úterý u soudu nebude, chce poslouchat projev o budoucím směřování francouzské vlády nového premiéra Michela Barniera.

Obžalovaným za zneužití veřejných prostředků hrozí až deset let vězení a pokuta milion eur (25,2 milionu Kč). Další hrozbou je i trest zákazu ucházet se po dobu deseti let o volené veřejné funkce, což by bylo zásadní zejména pro Le Penovou, která chce v roce 2027 opět kandidovat na prezidentku Francie.

V kauze takzvaných fiktivních zaměstnanců jsou Le Penová a další podezřelí, že z evropských prostředků vypláceli mzdu zaměstnancům, kteří ve skutečnosti pracovali pro Národní frontu (FN), jak se její strana tehdy jmenovala. Kauza se týká let 2004 až 2016, kdy byla Le Penová poslankyní Evropského parlamentu (EP). Na seznamu podezřelých jsou osoby zvolené do EP za Národní frontu, jejich parlamentní asistenti a externí spolupracovníci strany. Obviněných je 25, na seznamu nově kvůli špatnému zdravotnímu stavu není Jean-Marie Le Pen a bývalý europoslanec Jean-François Jalkh.

Evropský parlament, občanská strana sporu, odhadl svou finanční ztrátu na tři miliony eur (75,5 milionu Kč), ale bude požadovat jen dva miliony (50,4 miliony Kč), neboť strana již jeden milion vrátila. RN ale odmítá, že by vrácení prostředků bylo uznáním viny.

Podíl.