Aktualizace: 26.01.2024 12:44

Paříž/ Berlín – Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová se distancovala od plánů německé protiimigační Alternativy pro Německo (AfD) týkajících se možného vykazování lidí s přistěhovaleckými kořeny z Německa. Informoval o tom Der Spiegel na svých internetových stránkách. AfD a Národní sdružení Le Penové jsou členy stejné politické skupiny v Evropském parlamentu, do které patří také česká Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Le Penová německou stranu kritizovala v souvislosti se schůzkou, která se loni v listopadu konala v Postupimi a na níž ultrakonzervativní němečtí politici, zástupci AfD a představitelé krajní pravice probírali možnosti deportací lidí s migračními kořeny. Mluvili o takzvané remigraci. Na konání schůzky upozornila investigativní skupina Correctiv.

Le Penová dala podle internetového portálu Spiegel Online najevo, že rozhodně nesouhlasí s návrhy, o kterých se v Postupimi mluvilo. AfD vzkázala, že o „těchto velkých názorových odlišnostech“ budou muset mluvit a že bude nutné se podívat, zda tyto rozdíly nebudou mít vliv na možnost další spolupráce v rámci frakce Identita a demokracie. Připustila však, že o této věci rozhodovat nemůže.

Der Spiegel píše, že Le Penová se chce v roce 2027 znovu ucházet o francouzský prezidentský post a že na rozdíl od AfD vystupuje umírněněji, což zvyšuje její šance na úspěch.

„Nikdy jsme neobhajovali politiku ‚remigrace‘, která by znamenala odebrat lidem francouzské občanství,“ řekla Le Penová. „I když podmínky jeho udělení kritizujeme,“ dodala.

Maximilian Krah, lídr kandidátky AfD v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, ale dnes na sociální síti X napsal, že „rozladění ohledně AfD ve Francii bylo vyřešeno“. Agentura DPA píše, že Krah řekl francouzskému deníku Le Point, že podle AfD Le Penová jednala na základě dezinformací. Tvrdí, že když se mluví o takzvané remigraci, jde o „ilegální migranty, zločince a cizince, kteří léta žijí ze sociálních dávek“. Na německé občany se to podle něho nevztahuje.

Jeden z účastníků postupimské schůzky, bývalý šéf rakouské odnože krajně pravicového Identitárního hnutí Martin Sellner skupině Correctiv potvrdil, že na ní mluvil o takzvané remigraci. Vztahovat by se podle něj měla na tři skupiny: žadatele o azyl, cizince s povolením k pobytu a na „neasimilované občany“.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.