Aktualizace: 25.07.2024 08:52

Paříž/New York – Co mají společného herec akčních filmů Jason Statham a britská princezna Anna? Na první pohled nic, ale oba kdysi měli stejnou ambici – závodit na olympijských hrách. Stejnou touhu jako oni mělo i mnoho dalších celebrit ze světa filmu či módy i členové královských rodin, některým se dařilo více než jiným. Sportovní kariéru s vidinou olympijských her za sebou mají také třeba monacký princ Albert II., americká návrhářka Vera Wangová nebo herečka Salma Hayeková, píše deník Le Figaro.

SKOKAN DO VODY JASON STATHAM

Statham jako kluk na dovolené s rodiči v Miami každý den okouzleně pozoroval skokana do vody, jak ladně zaplouvá pod hladinu bazénu. Po návratu do Anglie se 11letý Statham rozhodl, že se stane skokanem do vody a zapsal se do plaveckého oddílu. Později se stal členem britského týmu a deset let závodil. V roce 1985 nastoupil do skokanské školy a jeho snem byla účast na olympijských hrách.

O tři roky později se chtěl kvalifikovat na hry v Soulu, ale neuspěl. V roce 1990 závodil na hrách Commonwealthu a o olympijské hry znovu usiloval před těmi v Barceloně v roce 1992. V roce 2016 pak v rozhovoru s Press Association přiznal, že to, že se nikdy na olympijské hry nedostal, je pro něj dodnes citlivým tématem. Jeho skokanské dovednosti se mu ale jistě velmi hodily při natáčení filmu MEG: Monstrum z hlubin z roku 2018.

 

KRASOBRUSLAŘKA VERA WANGOVÁ

Statham ale zdaleka není jediná celebrita, která neúspěšně usilovala o účast na olympijských hrách. Budoucí módní návrhářka Vera Wangová se v roce 1968, když jí bylo 19 let, chtěla dostat na zimní hry v Grenoblu. Mladá žena tehdy snila o kariéře profesionální krasobruslařky a své schopnosti prokázala na několika amerických šampionátech. Sítem na hry v roce 1968 ale neprošla. Ke krasobruslení se později oklikou vrátila, když navrhla kostým pro americkou krasobruslařku Michelle Kwanovou.

 

ROZŠTĚP SALMY HAYEKOVÉ

Když byla Hayeková holčička, měla jiné cíle než herectví. Jako začínající gymnastky si jí všiml lovec talentů a nabídl jí místo v mexickém národním týmu s cílem zúčastnit se olympijských her. „Vzali mě, abych byla součástí olympijského týmu,“ řekla Hayeková v roce 2012 listu The New Zealand Herald. Tuto možnost ale záhy vyloučil otec Hayekové.

„Bylo mi osm nebo devět let a otec to odmítl, protože by to znamenalo, že budu muset žít v mexickém hlavním městě, v internátní škole pro gymnastky, a trénovat šest až osm hodin denně, což mi znělo nebesky“. V roce 2015 herečka na svém instagramovém účtu zveřejnila starou fotografii, na níž dělá rozštěp. „Přála bych si, abych to stále uměla, ale mám alespoň důkaz, že jsem kdysi byla gymnastkou,“ napsala Hayeková k příspěvku.

 

LUKOSTŘELKYNĚ GEENA DAVISOVÁ

Sportovního svátku se mohla zúčastnit i další herečka. Američanka Geena Davisová v sobě po začátku své filmové kariéry objevila vášeň pro lukostřelbu. Vše začalo v roce 1996, když sledovala olympijské hry v Atlantě. Hrdinka filmu Thelma a Louise (1991) projevila talent pro střelbu šípy. A to natolik, že se v červenci 1999 stala jednou ze 300 žen, které se ucházely o místo v olympijském týmu USA, aby se následujícího roku mohly zúčastnit letních her v Sydney. Umístila se na 24. místě a nekvalifikovala se. Zúčastnila se však soutěže Sydney International Golden Arrow.

 

JEZDKYNĚ BELLA HADIDOVÁ

V roce 2016 se musela oprávněných olympijských ambicí vzdát Američanka Bella Hadidová, její slibnou kariéru jezdkyně na koni ukončily příznaky lymské boreliózy. „Bella se musela vzdát svého celoživotního snu o profesionální jezdecké kariéře a možnosti zúčastnit se olympijských her kvůli závažným příznakům a neschopnosti jezdit,“ vysvětlila tehdy na svém blogu její matka Yolanda Hadidová. Pro Hadidovou to byla velká rána a je to pro ni velmi citlivé téma. Je však vytrvalá, vytyčila si nový cíl a stala se úspěšnou modelkou, ačkoliv dál bojuje s příznaky chronického onemocnění, dodala její matka. Loni v březnu pak modelka zveřejnila na svém instagramu fotografii na koni s tím, že se vrátila k závodění.

 

KRÁLOVŠTÍ SPORTOVCI

Mezi účastníky olympijských her je několik členů královských rodin. Britská princezna Anna byla dokonce první, kdo se tohoto druhu soutěže zúčastnil, v roce 1976 soutěžila v jezdectví na hrách v Montrealu. V sedle Goodwilla, koně královny Alžběty II., skončila Anna po třech dnech soutěže na 24. místě. O pět let dříve však získala zlatou medaili na mistrovství Evropy. Stála také v čele výboru, který chystal hry v Londýně v roce 2012, kde získala stříbrnou medaili ve stejné disciplíně její dcera Zara Phillipsová.

Monacká monarchie má v královské rodině hned dva olympioniky, prince Alberta II. a jeho manželku Charlene. Princ byl jako člen monackého bobového týmu na pěti olympiádách, nejlépe skončil v roce 1988 na 25. místě. Jeho manželka, tehdy jihoafrická reprezentantka Charlene Wittstocková, závodila v plavecké štafetě na 4×100 metrů v Sydney, její tým skončil pátý. O osm let později neuspěla v kvalifikaci na hry v Pekingu. V roce 2006 se ale objevila na hrách v Turíně, kde poprvé oficiálně stála po boku svého tehdy budoucího muže Alberta II.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.