Aktualizace: 15.05.2024 22:02

Praha – Vítězem 37. ročníku Ceny Jiřího Ortena, která se uděluje talentovaným autorům do 30 let, se stal spisovatel a básník Marek Torčík. U poroty uspěl se svým debutovým románem Rozložíš paměť, který vyšel v nakladatelství Paseka a letos už získal ocenění Magnesia Litera v kategorii próza. Oceněná kniha vzešla z 29 přihlášených titulů. Zástupci pořádajícího Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) dnes vítěze vyhlásili v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu.

Autor zaujal porotu literárně přesvědčivým vyprávěním mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky a stereotypy nejen jeho nejbližších, ale i na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá.

„Nominována na Cenu Jiřího Ortena je kniha i za z paměti se tu vynořující vzpomínky na dětství, šikanu, bolest z odmítnutí, ponížení i ran, na lásku, strach i přijetí vlastních stínů – které zdařile evokují nejen individuální lidský osud, ale i dosud spíše přehlížené problémy současné společnosti,“ uvedla porota, v jejímž čele byla historička a kritička Alena Šidáková Fialová.

Torčík je básník, spisovatel a publicista. Pochází z Přerova, žije v Praze, kde také vystudoval anglofonní literatury a kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2016 mu vyšla básnická sbírka Rhizomy a od té doby publikoval především časopisecky prózu i básně. V roce 2018 a 2020 se stal jedním z desítky finalistů v česko-slovenské soutěži Básne SK/CZ.

„Když jsem Rozložíš paměť psal, neustále jsem narážel na nemožnost alespoň na chvíli nahlédnout druhým lidem do hlavy. Ta kniha se pro mě stala pokusem něco takového udělat. Při psaní mě zajímaly mezery mezi ‚já‘ a druhými lidmi, mezery ztělesněné traumaty, třídními i společenskými rozdíly, nebo jen zkreslenými vzpomínkami. Chtěl jsem, aby v knize nebyly žádné záporné postavy, jen skuteční lidé, kteří stejně jako já sám dělají chyby,“ podotkl Torčík.

Nominace kromě Torčíkova románu Rozložíš paměť získaly sbírky Flavedo Vasiliose Chaleplise a Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka. Společné čtení letošních nominovaných na Cenu Jiřího Ortena se uskuteční 25. května na festivalu Svět knihy.

Další čtyři knihy zaujaly porotu natolik, že ačkoli nebyly zahrnuty do trojice nominovaných titulů, zařadila je na seznam knih, které stojí za přečtení. Jde o knihu Hany Ditrichové s názvem Pokojně, Na cestu zpět si zapínám skryté titulky od Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni a knihu autorky Marto Kelbl Ani holka, ani kluk.

Cenu Jiřího Ortena udělují od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje SČKN. Mezi laureáty patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Cena je spojena s finanční prémií pro vítěze 50.000 Kč a stejně jako v minulém ročníku budou částkou 10.000 Kč odměněni i dva další nominovaní.

Vítězem loňského ročníku Ceny Jiřího Ortena se stal Filip Klega. Autor upoutal porotu svou undergroundovou básnickou sbírkou Andrstán, která je jeho debutem.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.