Po pondělním odvolání dosavadního ředitele pražského dopravního podniku Petra Witowského se v úterý sešlo neúplné představenstvo firmy a tři jeho stávající členové si zvolili předsedou Ladislava Urbánka.

Do vyhodnocení plánováno výběrového řízení na nového šéfa městské firmy bude zastávat i funkci generálního ředitele. Místopředsedou představenstva se stal Jan Šurovský. Sdělila to mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Představenstvo největší pražské městské firmy má běžně pět členů, dozorčí rada však v pondělí odvolala kromě Witowského také Marka Kopřivu a Jiřího Špičku, kteří od minulého týdne čelí obvinění z korupce. Witowski obviněn není. Aby vedení firmy zůstalo usnášeníschopné, zvolila do něj dozorčí rada ekonomického ředitele podniku Jiřího Pařízka.

Neúplné vedení podniku se podle Řehkové sešlo, aby si rozdělilo kompetence. Nový předseda Urbánek bude mít kromě vedení firmy z pozice generálního ředitele na starosti také strategickou a dohledovou působnost v bezpečnostním úseku.

„Jan Šurovský nadále vykonává manažerskou působnost v úseku technickém – Povrch, náleží mu pozice technického ředitele – Povrch, a dále vykonává strategickou a dohledovou působnost v úseku dopravním a v úseku technickém – Metro,“ uvedla mluvčí. Pařízek pak bude mít na starosti ekonomický a personální úsek, dodala.

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Případ podle dosavadních informací souvisí s dřívější korupční kauzou Dozimetr, která se rovněž týkala dopravního podniku.

Předseda dozorčí rady podniku a primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) po zveřejnění obvinění svolal mimořádné jednání dozorčí rady, které se konalo v pondělí a na kterém radní odvolali z funkce Witowského a obviněné členy představenstva.

Na pozici generálního ředitele a další volné místo v představenstvu má podnik do konce měsíce vypsat výběrová řízení. Witowski uvedl, že o svém odvolání se dozvěděl z médií, Hřib ho o ničem neinformoval a důvody mu nevysvětlil.

Pražský dopravní podnik je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod kolem 18 miliard korun. Zakázky podniku řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí obžalobě devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz.

Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v dopravním podniku důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Mohlo by vás zajímat: V politice jsou teď opravdu špatní lidé, ale mají talent, myslí si režisér Hřebejk (15. 10. 2024)

Spotlight moment: V politice jsou teď opravdu špatní lidé, ale mají talent, myslí si režisér Jan Hřebejk | Video: Tým Spotlight

Podíl.