Ukrajinské úřady prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili šestnáct vzdávajících se ukrajinských vojáků, oznámili ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin a ombudsman Dmytro Lubinec. Odvolávají se mimo jiné na video kolující po sociálních sítích, které se však některá média rozhodla z etických důvodů nezveřejnit. Podle Kostina jde o dosud nejrozsáhlejší takový případ.

„Dne 1. října 2024 telegramové kanály informovaly o pravděpodobné popravě šestnácti ukrajinských vojáků zástupci ruských ozbrojených sil. Podle zpráv médií spáchala ruská okupační armáda tento poslední válečný zločin poblíž vesnic Mykolajivka a Suchyj Jar v okrese Pokrovsk,“ uvedl Kostin.

„Zveřejněné video ukazuje zajaté ukrajinské vojáky vycházející ze zalesněné oblasti pod nepřátelskou kontrolou. Jakmile se postavili do řady, okupanti úmyslně zahájili palbu s cílem je zabít. Ti, kteří vykazovali známky života, byli zastřeleni z bezprostřední blízkosti automatickými zbraněmi,“ dodal prokurátor.

Podle něj jde nejen o zjevné porušení válečných pravidel, ale i o dosud největší dosud hlášený případ zastřelení vzdávajících se vojáků na bojové linii. Svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení, podotýká prokurátor.

Ombudsman: Nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo

Ombudsman Lubinec připomněl, že podle ženevské konvence se má o ochranu zajatců postarat země, která je zajala. Ale „nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo a ženevské úmluvy a sklouzla k popravám zajatců v novém měřítku“. Tyto systematické zločiny musí přestat, dodal s tím, že proto o ruském počínání informoval OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

V poslední době se na sociálních sítích pravidelně objevují videa zachycující spáchané krutosti, dodal server RBK-Ukrajina. Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje úmrtí nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130 tisíc válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

Podíl.