Komerční prezentace Aktual.: 17.09.2024 13:16

Kyjev – Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec se obrátil na OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) kvůli fotografii na sociálních sítích, na níž je podle něj vidět, jak Rusové mečem pravděpodobně zabili neozbrojeného ukrajinského válečného zajatce. Veřejný ochránce lidských práv označil takové jednání za válečný zločin a porušení Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci. Moskva se k případu zatím nevyjádřila.

Podle listu Ukrajinska pravda se fotografie objevila na sociálních sítích ráno a je na ní vidět muž v ukrajinské vojenské uniformě probodnutý mečem s nápisem „za Kursk“. Na ruce vojáka je vidět šedá lepicí páska, což znamená, že měl před popravou pravděpodobně svázané ruce, píše ukrajinský server. Zkrvavené tělo podle něj leží na silnici a vzadu je vidět dům a poškozená technika, ale není jasné, kde se místo nachází.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu upozornila, že pravost záběrů nemohla nezávisle ověřit.

„Míru barbarství a krvelačnosti nelze pochopit,“ uvedl Lubinec, podle něhož je cílem podobných „demonstrativních poprav“ demoralizovat ukrajinskou společnost. Ombudsman se obrátil na mezinárodní organizace s požadavkem, aby zaznamenaly další ruské porušení lidských práv.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. Například v srpnu ukrajinská prokuratura oznámila, že začala vyšetřovat další podezření na válečný zločin. Podle BBC reagovala na video ze sociálních sítí, na kterém nejspíše ruský voják – s pozměněným hlasem a zahaleným obličejem – ukazuje na tyč, na které je podle jeho tvrzení nabodnuta hlava ukrajinského vojáka. V červnu ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské jednotky, že v Doněcké oblasti uřízly nebo uťaly hlavu ukrajinskému vojákovi, kterou zanechaly na ukrajinském obrněném vozidle.

Loni v dubnu se internetem šířilo mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda – uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Upozornila na něj světová média, která zároveň podotkla, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média tehdy uvedla, že ruští vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Kreml reagoval slovy, že video je „strašné“ a je třeba ověřit jeho pravost.

 

Podíl.
Exit mobile version