Aktualizace: 16.02.2024 20:36

Tel Aviv – Izraelská policie identifikovala střelce, který dnes ráno na jihu Izraele zabil dva lidi a další čtyři zranil. Podle serveru The Times of Israel (ToI) jím byl 37letý Fádí Džamdžúm, který měl v Izraeli povolení k pobytu a původem byl z uprchlického tábora Šuafát ve východním Jeruzalémě. Střelba se se stala ráno na autobusové zastávce severně od města Kirjat Malachi.

Izraelská policie dnes následně v Šaufátu zasahovala a zatkla útočníkova otce a jednu další osobu, píše deník Haarec. Místní obyvatelé po příslušnících izraelských bezpečnostních složek házeli kameny a petardy, na což policisté reagovali střelbou gumových projektilů. Jednoho z místních podle stanice Al-Džazíra policisté trefili do hlavy a dotyčný musel být hospitalizován. Palestinci ve východním Jeruzalémě si podle Al-Džazíry stěžují na „kolektivní trest“, kterému jsou vystavováni. Východní Jeruzalém spadá do území, která Izrael od roku 1967 okupuje, a v roce 1980 jej formálně anektoval.

Oběťmi střelby v Izraeli z dnešního rána jsou podle Kaplanovy nemocnice dvacetiletý muž a další nejmenovaná osoba. Podle zdravotnického zařízení jsou dva zranění ve vážném stavu a dva ve středně těžkém.

Podle izraelských médií přijel útočník na místo v autě a zahájil palbu. Zastřelil ho ozbrojený civilista, který byl na místě činu. Policie uvedla, že na místě pokračuje rozsáhlá pátrací akce, která má zjistit, zda do útoku nebyli zapojeni další lidé.

„Tento útok nám připomíná, že celá země je fronta a že vrazi, kteří přicházejí nejen z Gazy, nás chtějí všechny zabít,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu. „Budeme pokračovat v boji až do úplného vítězství,“ dodal. Napětí v regionu sílí, protože Izrael pokračuje v bombardování Pásma Gazy více než čtyři měsíce poté, co palestinská militantní skupina Hamás provedla teroristický útok, při němž zahynulo na 1200 lidí a 253 dalších bylo uneseno.

Izraelský krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir uvedl, že incident „opět dokazuje, že zbraně zachraňují životy“. V souvislosti s útokem Hamásu z loňského 7. října, který přiměl Izraelce k rekordnímu počtu ozbrojení, přislíbil zvýšit distribuci střelných zbraní civilistům. Izraelská ofenziva v Gaze zabila podle palestinských zdravotnických úřadů více než 28.000 Palestinců, zpustošila velkou část území a vyhnala z domovů většinu z 2,3 milionu obyvatel.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.