Komerční prezentace Aktualizace: 8.07.2024 00:30

Praha – Brána gigantů, oddělující areál Pražského hradu od Hradčanského náměstí, je ode dneška na sedm týdnů uzavřená. Důvodem je výměna bezpečnostních sloupků. Znovu se brána otevře v posledním srpnovém týdnu. Slavnostní střídání stráží dočasně nahradí vystoupení Hudby Hradní stráže na třetím hradním nádvoří.

Sloupky jsou podle Hradu na hranici životnosti. Nadále budou moci návštěvníci z Hradu odejít na Hradčanské náměstí, a to přes jižní boční bránu na prvním nádvoří.

Délka rekonstrukce je dána zejména nezbytným archeologickým výzkumem místa. Na prvním hradním nádvoří se v té době nebude konat slavnostní střídání stráží. Místo toho denně vždy od 12:00 do 12:15 vystoupí příslušníci Hudby Hradní stráže. „Hradní stráž rovněž dočasně nebude vykonávat službu na čestných stanovištích před Bránou gigantů,“ upozornil Hrad.

Brána gigantů je hlavním vstupem na Pražský hrad. Charakteristická je zejména pilíři se sousošími bojujících gigantů. Sochy vytvořil sochař Ignác František Platzer v letech 1770 až 1771, originály ale v roce 1921 nahradily kopie.

Podíl.
Exit mobile version