Praha – I přes neobvykle teplé počasí a úbytek sněhu lyžařská sezona v zemi pokračuje, nicméně některé níže položené skiareály už zastavily provoz. Velká střediska hlásí dobré podmínky, sníh je ale většinou jen na sjezdovkách, převážně je technický a mokrý. Běžkaři mají kvůli nedostatku přírodního sněhu omezené možnosti, v Krkonoších nebo na Vysočině ale ještě najdou upravené tratě.

Třeba ve Špindlerově Mlýně vleky pojedou podle ředitele střediska René Hroneše až do Velikonoc, které jsou na přelomu března a dubna. „Rozhodně musím vyvrátit informace, že na horách není sníh. Ve Špindlu je lyžařská sezona v plném proudu,“ uvedl Hroneš. V Krkonoších si lidé zalyžují také na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, Harrachově, Rokytnici nad Jizerou, Vítkovicích či na Benecku nebo na úpatí hor v Mladých Bukách na Trutnovsku. Běžkaři mají k dispozici desítky kilometrů tratí na Horních Mísečkách a ve Svatém Petru.

K závěru se ale blíží sezona pro Ski bižu v Jizerských horách. Areály v Bedřichově a na Severáku v Hraběticích firma uzavřela a částečně v provozu zůstává jen Tanvaldský Špičák. V částečném provozu jedou i areály v Kořenově i Černá Říčka v Desné.

V Orlických horách se nadále lyžuje v Deštném, Říčkách nebo v areálu Šerlišský Mlýn. Podle Petra Prouzy z deštenského skiareálu ale zásoby sněhu dochází, proto bude záležet na počasí, jak dlouho se bude lyžovat. Oblevě zatím vzdoruje Buková hora nebo Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem, kde je k dispozici deset kilometrů sjezdovek. Na hřebenech by mělo být sjízdných 23 kilometrů běžeckých tras.

Na západě Čech se jezdí na Klínovci, na Božím Daru, v Potůčkách, Mariánských Lázních nebo na Bublavě.

Kvůli teplu a tání sněhu opět klesl počet otevřených sjezdovek na Šumavě. Ve skiareálu Lipno bylo před týdnem v provozu devět kilometrů sjezdovek, nyní je to šest kilometrů. Jiří Gruntorád ze střediska ale hodnotí tamní situaci jako dobrou. Na Zadově zůstává v provozu jen jedna sjezdovka, ale na Hochfichtu na česko-rakouské hranici Šumavy mohou lidé využít 19 kilometrů sjezdovek. Provoz dnes ukončily areály Alpalouka v Železné Rudě a v Kašperských Horách.

Na Vysočině jsou otevřené poslední tři sjezdovky, Šacberk u Jihlavy, Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a novoměstský Harusův kopec. Pro rekreační běžkaře jsou ode dneška ve vyhrazených hodinách znovu přístupné sportovní tratě Vysočina Areny, další okruh s umělým sněhem je v jihlavském Českém mlýně.

Obleva trápí i provozovatele areálů v Jeseníkách, kde přírodní sníh s výjimkou vrcholků hor již téměř vymizel. Nejlepší sněhové podmínky jsou nyní na Ovčárně, kde mohou na lyže i běžkaři. Velice dobré podmínky má trasa mezi Ovčárnou – Pradědem a Švýcárnou, řekl ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Chalupa. V provozu je v Jeseníkách například i středisko Paprsek, Červenohorské sedlo, Karlov, Kouty nebo Přemyslov.

Lyžovat se dá i v dalších a níže položených regionech, ale i tam se podmínky zhoršují. Lyžuje se třeba ve Stupavě na Uherskohradišťsku, na Trojáku v Hostýnských vrších, v Karolince v Javorníkách nebo ve Velkých Karlovicích. Na jihu Moravy zůstávají v provozu areály v Olešnici na Blanensku a v Němčičkách na Břeclavsku. Ve středních Čechách se tento týden asi naposledy lyžuje na Šibeničním vrchu poblíž Mnichovic u Prahy. Skiareály Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku nebo Chotouň u Prahy mají zatím dost technického sněhu.

Jihočeský kraj

Počet sjezdovek, které na jihu Čech zůstávají v provozu, se snižuje. Může za to teplé počasí a tání sněhu. Návštěvnost středisek je stále vysoká. Vyplývá to z aktuálních informací ČTK.

„Lyžujeme na šesti kilometrech sjezdovek. Stále je situace dobrá, i když bychom samozřejmě přivítali, pokud by se ochladilo a napadl přírodní sníh, nebo jsme si umělý vyrobili,“ řekl ČTK za Skiareál Lipno Jiří Gruntorád. Ještě před týdnem ve středisku bylo v provozu devět kilometrů sjezdovek. Do areálu denně dorazí přibližně tisícovka lyžařů, o víkendech to bývá až 2500 návštěvníků.

„V provozu zůstává jen sjezdovka na Kobyle. Ostatní jsme museli kvůli nedostatku sněhu v posledních dnech zavřít,“ uvedl za skiarelá Zadov Petr Vondraš. Podle něj je přesto denní návštěvnost kolem osmi stovek lyžařů. Velkou část tvoří školní kurzy.

Skiareál Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy zůstává z velké části otevřený. Návštěvníci mohou využít 19 kilometrů sjezdovek, na nichž leží 30 až 70 centimetrů sněhu. „Původně jsme plánovali jarní lyžování až na březen, ale letošní zimu je zkrátka všechno jinak. Přesto máme stále v provozu celý skiareál a až na pár horších míst je na většině tratí sněhová deska v dobrém stavu. Sjezdovkám také velmi pomohlo, že během uplynulých tří dnů se noční teploty pohybovaly pod nulou a v úterý dokonce lehce sněžilo,“ řekl ředitel Hochfichtu Gerald Paschinger.

Jihomoravský kraj

Zájemci si ještě stále mohou v Jihomoravském kraji zalyžovat ve dvou skiareálech, a to v Olešnici na Blanensku a v Němčičkách na Břeclavsku, kde je ale na svahu položený umělý povrch. Zájem ze strany veřejnosti je však nízký. ČTK to dnes řekli provozovatelé či správci areálů.

„U nás jede kotva, lyžuje se po jedné ze stran sjezdovky, kde je ještě asi 20 až 50 centimetrů sněhu. V provozu je také dětský vlek. Zájem ze strany lyžařů už ale v podstatě není, dopoledne máme kurzy pro školy, odpoledne jsou tady kluby,“ popsala spolumajitelka olešnického střediska Petra Bártová. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. Podle Bártové by areál měl být v provozu i příští týden, rozhodne se ale o víkendu. Na svahu leží technický sníh.

Lyžuje se ještě v Němčičkách na Břeclavsku, kde mají na svahu mezi vinohrady přes zimu umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých podmínek. Lyžovat se tam tedy dá i za situace, když jsou teploty nad nulou a sníh není. „Z 80 procent se nyní lyžuje na umělém povrchu. Zájem ze strany veřejnost už ale není. V provozu ale budeme do 8. března, do kdy máme nasmlouvané kurzy pro školy,“ uvedl správce areálu Jaroslav Stávek.

Od 17. února je kvůli nepřízni počasí přerušený provoz ve skiareálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. „Už to bylo na hraně, už to nešlo. Uvidíme, jestli vlek ještě spustíme, ale moc bych to neviděl,“ řekl za areál Vlastimil Jílek. Letošní sezonu zhodnotil jako hodně špatnou. „Začalo se lyžovat brzy, a to 9. prosince, tak jsem si říkal, že to bude dobré. Ale pak už byla v podstatě jen kombinace dešťů a tepla a především teplých větrů, které jsou nejhorší. To je jako fén, sníh pak taje doslova před očima,“ popsal Jílek. Zájem ze strany veřejnosti tak byl po většinu dní nízký. Podle Jílka tak letošní sezona zřejmě skončí v minusu, v lepším případě na nule.

Od 10. února je přerušený i provoz v areálu ve Filipově údolí na Hodonínsku.

Liberecký kraj

Většina lyžařských středisek v Libereckém kraji zůstává i přes dlouhodobou nepřízeň počasí dál alespoň v částečném provozu. Otevřeno má deset z 16 areálů, které zveřejňují informace o svém provozu na webu holidayinfo.cz.

„Sněhu je relativně dost, ale lidé nechodí. Chce to lepší počasí,“ řekl dnes ČTK ředitel skiareálu na Ještědu v Liberci Radek Chalupa. Na Ještědu mají k dispozici lyžaři jednu sjezdovku, páteřní Novou Skalku dlouhou zhruba 1,5 kilometru. „Máme na ni stále 60 až 70 centimetrů sněhu,“ dodal Chalupa.

K závěru se blíží sezona pro Ski bižu v Jizerských horách, areály v Bedřichově a na Severáku v Hraběticích firma uzavřela a částečně v provozu zůstává jen Tanvaldský Špičák. Lyžovat tam mohou lidé na pěti kilometrech sjezdovek. „Jsme na tom hůř a hůř, děláme ale všechno možné, aby se stále ještě dalo. Máme hodně lyžařských kurzů, to jsou stovky dětí. A ty jsou i v tomhle počasí nadšené,“ řekl ČTK ředitel Ski bižu Pavel Bažant. S ohledem na předpověď počasí ale neočekává, že zůstanou v provozu delší dobu. „Vidím to tak do konce února,“ odhadl.

V Jizerských horách jsou v částečném provozu také oba areály v Kořenově i Černá Říčka v Desné. V západní části Krkonoš mají nejširší nabídku Harrachov a Rokytnice nad Jizerou, v obou střediscích mají lyžaři k dispozici přes šest kilometrů sjezdovek. „Počasí sice nic moc, ale lyžování je i v tom krásné. Stále jedeme, jak dlouho, ale nedokážu zatím predikovat,“ řekl ČTK ředitel rokytnického areálu Filip Braun. V horních partiích sjezdovek leží v Rokytnici mezi 60 až 80 centimetry sněhu, na dojezdech to je od 20 do 40 centimetrů. I když počasí zimu moc nepřipomíná, zájem o lyžování je podle Brauna docela velký. „Máme denně asi 2500 lyžařů. V té depresi nás to nabíjí. Jsme rádi za každého člověka, který si přijde zalyžovat,“ dodal ředitel rokytnického skiareálu. V západní části Krkonoš mohou lyžaři využít i sjezdovek v Pasekách nad Jizerou, Vítkovicích a na Benecku.

Moravskoslezský kraj

Provozovatele lyžařských areálů v Jeseníkách nadále trápí teplé počasí. Přírodní sníh kromě vrcholků hor již téměř vymizel, v provozu se přesto udržuje ještě řada areálů. Na sjezdovkách však zůstávají už jen pásy zbylého umělého sněhu. Střediska v níže položených areálech již sezonu pomalu berou za ukončenou, s nákupem elektřiny na příští měsíc na zasněžování nepočítají, zjistila ČTK. Také pro běžkaře je sezona zoufalá, běžecké trasy jsou udržované už jen v nejvyšších partiích hor. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Nejlepší sněhové podmínky nyní panují na Ovčárně, kde leží také nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku. Návštěvnost je tam podle horské služby poměrně vysoká, koncentrují se zde i běžkaři. „V tuto chvíli je na Ovčárně jeden stupeň pod nulou a drobně sněží. Sněhu na Ovčárně je do 95 centimetrů, z toho pět centimetrů nového. Kompaktní sněhová pokrývka leží od 1000 výškových metrů, pro běžecké lyžování je tedy již jako jediná možnost trasa mezi Ovčárnou – Pradědem a Švýcárnou, kde jsou velice dobré podmínky,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Chalupa.

Denně v provozu je v Jeseníkách například i středisko Paprsek, kde se snaží udržovat i některé běžecké trasy, denně se lyžuje také na Červenohorském sedle, v Karlově či v Koutech a také v Přemyslově. „Zatím jezdíme, ale je to boj. S krajním úsilím se to snažíme udržovat. Sjezdovka na to, jaké je počasí, je dobrá,“ řekl dnes ČTK zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Pozitivně nevidí výhled ani v dalších dnech. „Jakmile začne klesat návštěvnost a budou náklady vyšší než výnosy, tak to ukončíme. Na březen už elektřinu neobjednávám, nejzazší termín, kdy bychom jezdili, je čtvrtek 29. února,“ doplnil.

V Kopřivné v Malé Morávce jarní počasí uzavřelo červenou sjezdovku, v provozu zůstává modrá sjezdovka, lanovka i vlek. Na Ramzové už jezdí lanovka pouze pro pěší, sjezdové tratě jsou kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. Vleky stojí také v horském středisku Kraličák, tuto sobotu tam místo lyžařů obsadí středisko hudebníci – chystá se koncert Vojtěcha Dyka, En.dru a Jena Hovorky.

V níže položených střediscích se provoz lanovek zastavil ještě dříve a provozovatelé už fakticky berou sezonu za ukončenou. „Už tomu nevěřím, že se to podaří rozjet. Problém je, že zasněžení stojí spoustu peněz a lidé už ztratili náladu, bylo by to mrhání energií, práce a peněz,“ řekl dnes ČTK Michal Stojmenov z lyžařského střediska v Hlubočkách u Olomouce. Ani ve Ski areálu Kladky na Prostějovsku už nevěří, že by se vleky v této sezoně ještě rozjely. „Osobně už beru sezonu za uzavřenou, na sjezdovce už zůstaly poslední dva fleky,“ řekl dnes ČTK předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček.

Pardubický kraj

Některé níže položené lyžařské areály v Pardubickém kraji už považují letošní sezonu za skončenou. Kvůli dlouhotrvající oblevě s deštěm přišly o své zásoby sněhu, pro výrobu technického nejsou vhodné podmínky a na zbytek února a část března by se nejspíš nevyplatila. Lyžovat se dá ještě na horách, i když i tam se sněhová vrstva ztenčuje.

„Letos to bylo asi vše. Venku panuje jarní počasí, které zcela zlikvidovalo naši sněhovou pokrývku a na dlouhodobé a výrazné ochlazení to nevypadá. Asi zase bude mrznout v dubnu,“ uvedl provozovatel skiareálu Přívrat na Orlickoústecku.

Provoz přerušily sjezdovky v Hlinsku na Chrudimsku, v Poličce na Svitavsku, v Dlouhoňovicích, Českých Petrovicích a středisku Peklák u České Třebové na Orlickoústecku. Ještě dnes se lyžuje v Hluboké u Trhové Kamenice na Chrudimsku, o dalším provozu se rozhodne zřejmě v pátek.

Oblevě zatím vzdorují horská zimní střediska. V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem je k dispozici deset kilometrů sjezdových tratí v plné šíři a bez omezení, snowpark a zábavná trať funtrail je vinou úbytku sněhu již mimo provoz. Na hřebenech by mělo být sjízdných 23 kilometrů běžeckých tras. Na Bukové hoře se lyžuje na obou stranách, celkem je otevřeno více než sedm kilometrů sjezdovek.

Plzeňský kraj

Teplo a deštivé počasí zastavily ode dneška provoz v posledních dvou zimních areálech v Plzeňském kraji, kde se ještě dalo lyžovat. Provoz dnes ukončil areál Alpalouka v Železné Rudě a také skiareál v Kašperských Horách. Vydržely v provozu minimálně o týden déle než ostatní zimní střediska v kraji. Nedá se jet ani na běžky, stopy se už několik týdnů nedají upravovat. Poslední zbytky mokrého sněhu jsou ještě na Poledníku nebo na Březníku, nižší polohy západočeské Šumavy jsou už zcela beze sněhu, zjistila dnes ČTK.

Lyžovat se stále dá v sousedním Německu na Velkém Javoru, pro běžkaře je ještě v provozu německý běžkařský areál Bretterschachten nedaleko od hranic, řekla Iva Juhová z železnorudského infocentra. Turisté v Železné Rudě, kteří přijeli na jarní prázdniny, tak chodí spíše na pěší túry, pokud to počasí dovolí. „Dnes ale prší,“ dodala Juhová.

„Vydrželi jsme lyžovat skoro o týden déle než ostatní areály v okolí. Měli jsme vyrobený technický sníh, se kterým jsme hospodařili, ale přes velkou snahu nám s nočním deštěm uplaval,“ řekl ČTK provozovatel Alpalouky Václav Nový. Dosud se lyžovalo na části svahu. Jezdily ale především lyžařské kurzy. „Byla to trochu křeč, ale pořád se dalo bezpečně lyžovat, teď už by to bezpečné nebylo. I když teď mají jarní prázdniny plzeňské děti, na návštěvnosti se to u nás neprojevilo. Přišlo doslova pár rodin, spočítal bych je na prstech jedné ruky,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že předpověď počasí do konce února neslibuje sněžení ani výrazné ochlazení, kdy by bylo možné vyrábět technický sníh, už moc šancí na obnovení provozu nevidí. „Uvidíme, jak to bude v březnu, ale přemýšlíme o tom, jestli by se to vůbec ještě ekonomicky vyplatilo při nákladech za elektřinu,“ dodal.

Pokračování sezony zatím nekomentuje ani největší areál v kraji Ski&Bike Špičák. „Kvůli nepřízni počasí, teplu a dešti jsme přerušili provoz již minulý víkend 17. února, do tehdy se lyžovalo stejně na jediné otevřené sjezdovce, Spodní Šanci. Jestli se vleky a lanovka znovu rozjedou do konce března, bude záležet na případném návratu zimy,“ řekl mluvčí areálu Karel Samec.

Středočeský kraj

Středočeské lyžařské areály jsou zatím v provozu, některé už ale vyhlížejí konec sezony. Pravděpodobně naposledy se v tomto týdnu lyžuje na Šibeničním vrchu poblíž Mnichovic u Prahy. Skiareály Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku nebo Chotouň u Prahy mají zatím sněhu dost, návštěvnost je ale slabší. Zástupci středisek to dnes řekli ČTK.

Na Monínci čeká na lyžaře stále 60 až 80 centimetrů sněhu, ale s návštěvností je to horší. „Se sněhem to zatím jde, ale návštěvnost je slabší, protože déšť lidi úplně nebaví. Když neprší, tak je to slabší průměr,“ uvedl ředitel areálu Jaroslav Krejčí. O víkendu bude podle něj areál určitě v provozu.

Lyžuje se také v Chotouni, kde leží na svahu 20 až 40 centimetrů technického sněhu. V provozu je i středisko v Kvasejovicích na Příbramsku, které hlásí od 10 do 30 centimetrů ve spodní části sjezdovky. Předpověď na další dny je však nejistá. „Zatím jsme v provozu pro děti a pro školy. Držíme to zuby nehty, ze dne na den se to může změnit. Už nemáme rezervy, nemůžeme vyjet s rolbou, byli bychom už na hlíně,“ řekl správce areálu Petr Kroužil.

Na Šibeničním vrchu leží od 10 do 30 centimetrů sněhu a tento týden se podle provozovatele Jana Zenkla lyžuje zřejmě naposledy, návštěvníci mají k dispozici něco málo přes polovinu sjezdovky. „Jezdíme v omezeném režimu pouze pro ski školy. Předpokládáme, že tento týden bude nepochybně poslední v letošní sezoně. Možná ještě o víkendu budeme jezdit v omezeném režimu, ale pouze pro objednané ski školy,“ dodal Zenkl.

Kraj Vysočina

Na Vysočině jsou otevřené poslední tři lyžařské sjezdovky, Šacberk u Jihlavy, Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a novoměstský Harusův kopec. Na Harusově kopci se bude lyžovat v pátek a pak provozovatelé podle počasí zváží to, jestli bude sjezdovka v provozu také o víkendu. ČTK to dnes řekl správce Karel Klapač. Pro rekreační běžkaře jsou ode dneška ve vyhrazených hodinách znovu přístupné sportovní tratě Vysočina Areny, další okruh s umělým sněhem je stále ještě v Jihlavě.

V prvních dnech tohoto týdne prováděli pracovníci ve Vysočina Areně úklid po biatlonovém mistrovství světa, které skončilo v neděli. Tratě budou v nejbližších dnech sloužit veřejnosti a pro trénink sportovních skupin. „Počítejte však s tím, že s ohledem na předpověď počasí budou podmínky pro lyžování složité a daleko do ideálu,“ stojí na webu sportoviště.

Na Vysočině se denní teploty podle meteorologů mohou i koncem týdne dostávat až k deseti stupňům Celsia, v pátek a v sobotu se dají čekat i dešťové přeháňky.

Okruh pro běžkaře v jihlavském Českém mlýně měří okolo 650 metrů. V pátek ráno na něm budu školní závody a odpoledne do 16:00 akce Jihlava team sprint určená pro přihlášené týmy. „Na víkend se ještě pokusíme upravit to, co půjde, ale vzhledem k teplotám, které to počasí přináší, už asi budeme brzo končit nebo ten okruh velmi zkracovat,“ řekl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko, který se stará o úpravu trati.

Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí bude vlek jezdit do konce tohoto týdne. „Pak to přerušíme, z důvodu počasí a nezájmu (lyžařů),“ řekl Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu. Dodal, že na svahu také ubývá sníh.

Sjezdovka Šacberk u Jihlavy bude mít do konce týdne běžnou otevírací dobu. „Předpokládám, že pojedeme ještě i dál. Ten další týden bychom chtěli zvládnout, ale je to závislé na počasí,“ řekl Lukáš Havlíček za provozovatele.

Zlínský kraj

Vzhledem k počasí zůstávají ve Zlínském kraji v provozu poslední lyžařské areály. Většina středisek jej kvůli nedostatku sněhu v únoru přerušila, případně letošní zimní sezonu ukončila zcela. Nadále otevřeno mají areály ve Stupavě na Uherskohradišťsku a na Trojáku u Rajnochovic na Kroměřížsku. Na Vsetínsku lze lyžovat v Karolince a dále na sjezdovce Horal a ve středisku Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích, zjistila dnes ČTK. Také tam se však sněhové podmínky postupně zhoršují.

Na hlavní sjezdovce areálu ve Stupavě v Chřibech je v průměru 40 centimetrů sněhu. Část z něj pracovníci střediska ve středu přesunuli z vedlejší sjezdovky, na níž proto zůstává sněhu už pouze asi 20 centimetrů. „Nechali jsme tam jen minimální vrstvu, abychom aspoň jednu sjezdovku měli v trošku lepší kondici, když teď hrozí velký déšť. Zatím lyžujeme, doufáme, že nějaký ten den nebo týden ještě vydržíme. Na návštěvnosti je poznat, že jsou prázdniny, teď ke konci týdne přišlo víc lidí. Ale žádná síla to není,“ řekl provozovatel areálu Lubomír Orel.

Ve středisku Troják v Hostýnských vrších je na hlavní sjezdovce místy i půl metru sněhu, jinde je však vrstva kvůli tání výrazně tenčí. Návštěvnost podle provozovatele Jakuba Juračky ovlivňuje počasí. „Je to slabší průměr. Máme plán, že zkusíme normální provoz nějakým způsobem udržet do neděle. Příští týden, protože někteří jedinci z veřejnosti jsou nesoudní, to uděláme tak, že sice pojedeme, ale už čistě jen pro školy, aby nemusely rušit kurzy. A příští týden v pátek ukončíme provoz úplně,“ uvedl Juračka.

Na 650 metrech z hlavní kilometrové sjezdovky se lyžuje ve středisku v Karolince v Javorníkách. Leží na ní od deseti do 30 centimetrů sněhu, který postupně taje. „Denně sníh zkoušíme přehrnovat a sezonu prodloužit. Měli jsme lyžařské kurzy, děcka tu jsou, školy pobyty neruší. Každý den přijde i nějaká veřejnost. V pátek ještě pojedeme, o víkendu pravděpodobně necháme zavřeno, protože počasí nemá být příliš hezké. A v neděli se tady potkáme a řekneme si, jestli má smysl něco zachraňovat na příští týden,“ řekl provozovatel areálu Jan Dudek.

V souvislosti s nebývale vysokými zimními teplotami a úbytkem sněhu se v uplynulých dnech zastavily vleky ve střediscích Kohútka u Nového Hrozenkova, Jezerné ve Velkých Karlovicích a také Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě na Vsetínsku. Provoz v aktuální sezoně ukončil i lyžařský svah ve Zlíně. Delší dobu už se nelyžuje ani v areálech na Soláni, v Pozděchově a v Lužné na Vsetínsku, v Břestku a Osvětimanech na Uherskohradišťsku nebo v Újezdu na Zlínsku.

 

Strukturovaný přehled počasí a sněhových podmínek v hlavních lyžařských střediscích podle údajů serveru Sitour CZ:

Ještědský hřbet              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Ještěd 2 oblačno,déšť 35 0 0 mokrý 0
Obří sud Javorník          

 

 

Jizerské hory              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Tanvaldský Špičák 3 zataženo,déšť 30 0 0 technický  
Bedřichov          
Severák – Hrabětice          
Josefův Důl          
Desná – Černá Říčka 3 oblačno,déšť 50     technický  
Kořenov – Rejdice 3 zataženo,déšť 30     technický  
Kořenov – Příchovice   zataženo,déšť 45   0 technický  

 

 

Krkonoše              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Harrachov 3 oblačno,déšť 50     mokrý  
Paseky nad Jizerou 3 35 0 0 technický  
Rokytnice n. J. 2 oblačno,déšť 45   0 technický 0
Jablonec nad Jizerou          
Vysoké nad Jizerou          
Benecko 5 zataženo,déšť 20 0 0 mokrý 0
Vítkovice v Krkonoších 3 zataženo,déšť 30     mokrý  
Medvědín – Horní Mísečky -1 oblačno,mrholení 60 1 15 mokrý 20
Svatý Petr 3 oblačno,mrholení 50 0 10 mokrý 7
Herlíkovice-Bubákov   40     mokrý  
Kněžický vrch          
Strážné   oblačno 30   0 technický 0
Dolní Dvůr – Ski Family 2 zataženo,déšť 20 0 0 firn 0
Luisino údolí 2 oblačno 15   0 mokrý  
Černá hora (Janské Lázně) -1 zataženo 70   135 firn 20
Pec pod Sněžkou 2,3 zataženo 90   10 firn 12
Černý Důl 1,5 zataženo 30   0 technický 0
Malá Úpa 2 oblačno,déšť 25   0 technický 0
Velká Úpa 0,5 zataženo 40   0 technický 0
Svoboda nad Úpou 2,3 zataženo 20   0 technický 0
Lanová dráha Sněžka   mlha        
Mladé Buky 4 oblačno 100     mokrý 0
Prkenný Důl – Family Skipark   oblačno 45   0 technický  
Žacléř – Prkenný Důl          

 

 

Orlické hory              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Deštné v Orlických horách 2 mlha 35 0 0 technický 10
Říčky v Orlických horách 1 zataženo,déšť 50 0 0 technický 0
Čenkovice 0 oblačno,déšť 35 0 0 technický 0
Červená Voda 1 oblačno,bouřky 50 0 0 technický 0
České Petrovice          
Česká Třebová – Peklák          
Zdobnice 3 oblačno,déšť 20 0 0 technický  
Přívrat          
Dlouhoňovice          

 

 

Králický Sněžník              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Dolní Morava 2 zataženo 40 0 0 mokrý 23
Horský areál paprsek 2 oblačno 45   15 technický 50
Kraličák          
Kunčice          

 

 

Jeseníky              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Kouty nad Desnou 2 oblačno,mrholení 45     technický  
Kopřivná 3 zataženo 40   0 firn  
Karlov   oblačno 30 0 0 firn 0
Praděd – areál Figura 0 oblačno 120   90 vlhký 16
Červenohorské sedlo 0 zataženo 40   25 technický  
Miroslav          
Skipark Filipovice   50   20 technický  
Ramzová 2 zataženo 10   0  
Ostružná 2 zataženo 50 0 0 technický 0
Přemyslov 2 zataženo 35 0 0 technický 0
Branná   oblačno 50   0 technický 0
Karlova Studánka – Pradědova Aréna 2 zataženo 20     technický  
Zlaté Hory – Dolní Údolí   zataženo 50   0 technický  
Andělská Hora 0 zataženo 45   0 technický 0
Hrubá Voda 7 zataženo 40 0 0 technický 0
Čerťák pod Pradědem          

 

 

SunSki              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
SunSki Ramzová   zataženo 40     technický  

 

 

Beskydy              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Pustevny 3 zataženo     5  
Bílá 3 zataženo 20 0 0 mokrý 0
Rališka 1,5 oblačno 15 0 0 technický  
SKI Park Gruň          
U Sachovy studánky          
Razula   oblačno 40 0 10 technický 0
Kyčerka 4 zataženo 30 0 0 vlhký 0
Karolinka   zataženo 25 0 0 vlhký 0
Jezerné   15     vlhký 0

 

 

Javorníky              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Kohútka 3 oblačno 25 0 0 0

 

 

Česká Sibiř              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Monínec 6 polojasno 75   0 technický 0
SKI Kvasejovice – Panství Vítka z Prčice   30     technický  

 

 

Šumava              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Skiareál Lipno 3 zataženo 25 0 0 zmrzlý 0
Zadov 3 zataženo,déšť 30 0 0 firn 0
Nové Hutě 4 zataženo,déšť 0 0 0 firn 0
Špičák – Železná Ruda 9 zataženo 30   0 technický 0
Železná Ruda – Nádraží Belveder 4 zataženo,déšť 0 0 0 0
Hochficht -1 oblačno 50 0 5 firn 0
Kvilda 3 zataženo 40 0 0 firn 0

 

 

Krušné hory              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Bublava 4 zataženo,déšť 30 0 0 firn 0
Boží Dar          
Boží Dar – Novako   50      
Klínovec 0 oblačno,smíšené přeháňky 70     mokrý  
Fichtelberg 0 oblačno 70   10 technický  
Telnice          
Klíny          
Český Jiřetín          
Plešivec – Abertamy          
Potůčky   oblačno 50   0 technický 0

 

 

Slavkovský les              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Mariánské Lázně 4 zataženo,déšť 65     technický  

 

 

Vysočina              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Nové Město na Moravě 1 zataženo 30 0 0 technický 0
Olešnice 3 oblačno 40 0 0 technický 0
Hodonín u Kunštátu 1 polojasno 20 0 0 technický 0

 

 

Jestřebí hory              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Radvanice 3 polojasno,déšť 30 0 0 technický

 

 

Chřiby              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Stupava 2 polojasno 40 0 0 technický  

 

 

Zajímavá místa              
Jméno střediska Teplota Počasí dnes Prům. výška sněhu na sj. tr. Nový sníh Sníh mimo tratě Typ sněhu Počet km upravených běžeckých tratí
Chotouň u Prahy   zataženo,déšť 30 0 0 technický  

 

ČTK

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.