Komerční prezentace Aktual.: 16.09.2024 19:12

Moskva – Gubernátor ruské Kurské oblasti Alexej Smirnov dnes nařídil evakuaci obyvatel 89 vesnic, které leží v 15kilometrové zóně přiléhající k hranicím s Ukrajinou. Výzvu obyvatelům zveřejnil na telegramu. Ze strany ruských úřadů se jedná o reakci na ukrajinský vpád do této západoruské oblasti, píše agentura AFP.

Úřady zveřejnily seznam 89 evakuovaných obcí v Rylském a Chomutovském okrese „v zájmu zajištění bezpečnosti“, uvedl Smirnov a obyvatele vyzval, aby k této situaci přistupovali s pochopením a řídili se doporučeními úřadů. Na evakuaci dohlížely bezpečnostní složky a místní samosprávy. O počtu obcí informovala ruskojazyčná verze BBC.

AFP podotýká, že v evakuovaných oblastech se dosud žádné boje mezi ruskými a ukrajinskými vojáky neodehrávaly. Ruské úřady nijak nevysvětlily, proč se obávají o bezpečnost těchto oblastí hraničících s Ukrajinou.

Ukrajinské jednotky letos 6. srpna vpadly do Kurské oblasti, kde od té doby obsadily asi 1300 kilometrů čtverečních a stovku obcí. Rusko tam vyhlásilo výjimečný stav a nařídilo evakuaci přibližně 150.000 civilistů. Minulý týden ruské zdroje uvedly, že opět převzaly kontrolu nad asi desítkou obcí v regionu.

Podíl.
Exit mobile version