Aktualizace: 27.01.2024 07:00

Melbourne – Sedmnáctiletý tenista Jan Kumstát juniorský titul ve dvouhře na Australian Open nezískal. Český mladík prohrál ve finále s turnajovou čtyřkou Japoncem Reiem Sakamotem 6:3, 6:7, 5:7. Kumstát tak přišel o šanci získat první juniorský grandslam a navázat na tvrdých kurtech v Melbourne na triumf Jiřího Veselého z roku 2011.

Kumstátovi nepomohlo v rozhodujícím utkání o titul ani 25 es a 41 vítězných míčů. V utkání Sakamotem, které trvalo v Areně Roda Lavera více než dvě hodiny, doplatil mimo jiné na 31 nevynucených chyb.

První set získal Kumstát díky brejku ve čtvrté hře. Ve druhé sadě si oba hráči drželi podání až do zkrácené hry, kde Japonec vyhrál 7:2. V rozhodujícím třetím setu ztratil Kumstát ve třetím gamu servis, dokázal ale ihned srovnat. Rozhodnutí přišlo za stavu 5:5, kdy Sakamoto proměnil čtvrtý brejkbol a duel poté uzavřel na podání čistou hrou.

Posledním českým vítězem juniorky na grandslamech je Jonáš Forejtek, který vyhrál v roce 2019 US Open. Ve finále juniorského Australian Open byl před dvěma lety také Jakub Menšík, ten ale tehdy nestačil na Bruna Kuzuharu z USA 6:7, 7:6, 5:7.

Sabalenková může obhájit titul, v cestě stojí Čeng Čchin-wen

Běloruska Aryna Sabalenková se může stát první ženou po 11 letech, která obhájí titul na Australian Open. Ve finále prvního grandslamového turnaje sezony se proti ní postaví nasazená dvanáctka Čeng Čchin-wen z Číny, která chce navázat na triumf krajanky Li Na z roku 2014. Utkání začne v Areně Roda Lavera v 9:30 SEČ.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která vyřadila ve 2. kole Brendu Fruhvirtovou a ve čtvrtfinále Barboru Krejčíkovou, zatím neztratila na turnaji ani set. Ve finále grandslamu je potřetí v kariéře a podruhé za sebou. Naposledy se titul na Australian Open podařilo obhájit její krajance Viktorii Azarenkové, která triumfovala v letech 2012 a 2013.

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen se může stát po deseti letech druhou čínskou vítězkou Australian Open po Li Na.

Vítězka dvouhry si přijde na 3,15 milionu australských dolarů (zhruba 47 milionů korun). Poražená finalistka získá 1,725 milionu australských dolarů.

Tenisové Australian Open v Melbourne 

(tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Junioři:

Dvouhra – finále

Sakamoto (4-Jap.) – Kumstát (ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5.

 

Juniorky:

Dvouhra – finále:

Jamrichová (1-SR) – Jonesová (6-Austr.) 6:4, 6:1.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.