Kubu v sobotu ráno postihl další výpadek elektrického proudu, a to jen několik hodin poté, co tamní úřady oznámily, že pomalu obnovují dodávky po pátečním rozsáhlém blackoutu. Informovala o tom stanice CNN. Páteční výpadek energie postihl téměř celý tento karibský ostrov, miliony lidí se tak ocitly bez proudu, ale i bez tekoucí vody.

Už ve čtvrtek Kuba zažila do té doby největší letošní výpadek elektřiny, který postihl polovinu země a v některých provinciích trval až dvacet hodin. Premiér Manuel Marrero proto ve stejný den vyhlásil dočasné omezení činnosti úřadů, které nejsou „nepostradatelné“. Od pátku se zavřely školy či průmyslové podniky, které nemají strategický význam, nebo například noční kluby. Nemocnice fungují díky generátorům, oznámil ministr zdravotnictví José Ángel Portal Miranda.

Chaos v pátek způsobil výpadek elektřiny i na silnicích v Havaně, kde přestaly fungovat semafory. Problémy mají Kubánci také kvůli nefungujícím ledničkám, kvůli nimž se v horkém počasí snadno zkazí potraviny. Některé radnice v zemi začaly domácnostem rozdávat na vaření dřevěné uhlí či zkapalněný plyn, aby se snížila spotřeba elektřiny.

„Šli jsme do restaurace a neměli tam žádné jídlo, protože nešel proud, teď jsme ještě bez internetu,“ popsal situaci agentuře Reuters brazilský turista Carlos Roberto Julio, který do Havany přijel nedávno. „Za dva dny jsme měli už několik problémů,“ dodal.

Prezident viní USA

Několikahodinové výpadky elektřiny jsou na Kubě časté a postihují celou zemi včetně hlavního města Havany. Důvodem je zastaralá a nedostatečně udržovaná energetická infrastruktura. Vláda krizi v posledních letech řeší i několika plovoucími elektrárnami, které jí poskytlo Turecko.

V poslední době Kuba také nemá dostatek paliva, které nemůže nakupovat kvůli chybějícím devizám. Problém způsobilo i snížení dodávek ropy z Venezuely, která stejně jako Kuba čelí americkým sankcím kvůli porušování lidských práv a svobod tamními režimy.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel ve čtvrtek z energetické krize znovu obvinil Spojené státy a jejich sankce vůči karibskému ostrovu. „Tato složitá situace má hlavní příčinu ve zintenzivnění hospodářské války a finanční a energetické perzekuci ze strany Spojených států, což ztěžuje dovoz paliv a dalších zdrojů nezbytných pro tento průmysl,“ napsal.

Podíl.
Exit mobile version