Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 16:49

České Budějovice – Jihočeští zastupitelé zvolili na dnešním ustavujícím zasedání hejtmanem Martina Kubu (ODS), jenž funkci zastával už v minulém volebním období. V kraji bude vládnout ODS, která v zářijových volbách získala 34 z 55 mandátů. Pro Kubu dnes hlasovalo 32 zastupitelů, 19 se zdrželo a nikdo nebyl proti. Kubovými náměstky se stali Tomáš Hajdušek, Lucie Kozlová a David Štojdl (všichni ODS).

„Nechci dlouze říkat, co všechno mám v plánu, protože většina zastupitelů mě zná. Budeme pokračovat v tom, co jsme v minulém volebním období začali, v projektech, které jsme nastartovali. Jsme ochotni spolupracovat se všemi, kteří se chtějí podílet na tvorbě kraje,“ řekl dnes Kuba.

V krajských volbách získala ODS více než 47,5 procenta hlasů. Druhé skončilo hnutí ANO se 17 mandáty. Třetí Stačilo! bude mít čtyři zastupitele. Nikdo další nepřekročil potřebnou pětiprocentní hranici hlasů. V minulém volebním období kraj vedla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012.

„Jsme tu jen tři subjekty, což je z celorepublikového hlediska dost ojedinělé. V minulém volebním období jsme se vždy před zastupitelstvem scházeli se všemi kluby a všechny body předjednali. I když se ve všem nemusíme shodnout, věřím, že čtyři roky využijeme k tomu, abychom jižní Čechy posunuli dál a byli krajem, kde se dobře žije a hlavně krajem, kde mladí lidé vidí svou budoucnost,“ řekl Kuba.

V minulém volebním období měl hejtman šest náměstků. Nyní jejich počet kles na tři. Hejtman a náměstci budou jediní uvolnění, tedy plně placení členové ve vedení kraje. Zbylých sedm radních bude funkci vykonávat jako neuvolnění. „Nevidím důvod k tomu, abychom dávali peníze na platy dalších náměstků nebo radních. Myslím si, že jsme krajem s nejnižším počtem náměstků a placených funkcí v republice,“ řekl Kuba.

V minulém volebním období byli Hajdušek i Kozlová hejtmanovými náměstky. Novým členem vedení bude Štojdl, který je starostou Trhových Svinů na Českobudějovicku . „Připravili jsme se na to s kolegy místostarosty na radnici, máme alternativy jak to vyřešit,“ uvedl Štojdl k tomu, že bude zatím pokračovat i jako starosta.

Kuba bude mít v gesci zdravotnictví, dopravu a regionální rozvoj. Hajdušek bude prvním náměstkem hejtmana a bude mít na starosti rozpočet, finance, krajský investiční fond a dotační tituly, přípravu veřejných zakázek a IT. Kozlová se bude věnovat sociální oblasti, kultuře a památkové péči, cestovní ruchu a majetkovým dispozicím kraje. Štojdl bude mít na starosti školství, tělovýchovu a rozvoj venkova.

Podíl.
Exit mobile version