Aktualizace: 24.05.2024 00:33

Praha – Premiérovým gólem v reprezentaci při svém druhém startu za národní tým zařídil Pavel Zacha výhru 1:0 nad USA a postup do semifinále na domácím mistrovství světa. V 27. minutě rozhodl v přesilové hře poté, co se tečovaná střela Davida Špačka odrazila do branky od jeho žeber. Zacha v rozhovoru s novináři přiznal, že vedle bolesti cítil euforii. Myslí si, že až sobotní semifinále se švédskými hokejisty rozhodne o tom, jestli se šampionát povede na výbornou.

„Bylo to trošku štěstí, ale když se vyhraje čtvrtfinále, je to výborný výkon. Ten hráč (Brock Nelson) to tečoval ještě trochu přede mnou, takže to šlo od něj do mě. Když chcete na takové úrovni dát gól, musíte mít nějaké hráče před brankou,“ řekl sedmadvacetiletý útočník Bostonu.

Špačkovu ránu dostal do žeber. „Zabolelo to, ale dobrá bolest. Takhle bych ji bral i dál. Kromě bolesti byla euforie, naskákali na mě hráči. Když vidíte střídačku, fanoušky, bylo to parádní. Super. Když začali kluci skákat chvíli před koncem, kdy Američani vyhodili puk na zakázané uvolnění, tak to byla jedna věc, která už mi pár let hodně chyběla. Takhle se zaradovat na české střídačce, poslechnout si českou hymnu. To byla paráda,“ uvedl Zacha.

Pochválil i Špačka. „Hraje výborně. Vůbec se nezbavuje puku, i při přesilovce dobře nahrává na modré čáře. Myslím si, že se toho vůbec nebojí na to, kolik je mu let. Což je u obránců nejdůležitější,“ prohlásil Zacha o jednadvacetiletém Špačkovi, jenž v NHL patří Minnesotě, na šanci v elitní lize však zatím čeká a poslední sezonu strávil na farmě v týmu Iowa Wild.

V hledišti vyprodané O2 areny se 17.413 diváky ho sledovala rodina. „Myslím si, že bylo super, že mohli přijet. Měl jsem skoro všechny. Bylo to parádní. Snad budu mít čas se s nimi vidět,“ řekl brněnský rodák, který si připsal reprezentační debut v úterý proti Kanadě den po příletu z Bostonu, s nímž vypadl ve 2. kole play off NHL. Spolu s ním dorazil i útočník David Pastrňák.

Šestatřiceti zákroky se pod postup do víkendových bojů o medaile podepsal Lukáš Dostál. „V takových důležitých zápasech, když máte takhle klidného gólmana, který to vychytá, se takto vyhrává. Skoro nepustil žádnou dorážku, z toho oni mají pak hodně šancí, protože mají hráče jako Tkachuka. On je dobrý v dorážení. Ale když mu skoro nic nevypadlo, odebral jim velkou věc ze hry,“ mínil Zacha.

V sobotu se Češi v semifinále představí proti Švédům, kteří dnes v souběžně hraném utkání v Ostravě zdolali Finy 2:1 v prodloužení. „Jsem rád, že se vyhrálo, ale teprve v sobotu bude zápas, který rozhodne, jestli se šampionát povede výborně, nebo jenom že jsme přešli přes čtvrtfinále. Takže to bude nejdůležitější zápas,“ podotkl někdejší hráč Liberce či New Jersey.

Souboj bude speciální pro Pastrňáka, jehož snoubenka Rebecca je ze Švédska, kde navíc rodák z Havířova před odchodem do NHL hrál za Södertälje. „Bude to pikantní. Ale myslím si, že ona vždycky fandí týmu, kde je on. Tedy doufejme v to. Já myslím, že jo. Pro něj to bude super zápas proti zemi, kde hodně dlouho hrál. Podle mě bude hodně namotivovaný. Takže se těším,“ uvedl Zacha.

Právě Pastrňák měl z jeho trefy velkou radost. „Když máte podporu spoluhráčů i trenérů, je to super. Že to David řekl, je paráda. On mě podporuje tady i v Bostonu. Toho si hodně cením,“ dodal Zacha.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.