Aktualizace: 6.07.2024 20:11

Karlovy Vary – Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

V hlavní soutěži porota posuzovala 12 snímků. Cenu za režii si odnesla singapurská režisérka Nelicia Lowová za režii svého celovečerního debutu Na kordy. Snímek je příběhem mladého šermíře Jieho, který sní o tom, že se znovu setká se svým starším bratrem Hanem, jenž si odpykává trest za zabití svého soupeře při zápasu ve sportovním šermu.

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15.000 dolarů (asi 360.000 korun) dostal norský snímek Až na věky. Film režisérky Liljy Ingolfsdottirové je dramatem o rozpadu manželství a hledání role ženy. Výkon norské herečky Helgy Gurenové v roli Marie ve filmu Až na věky jí vynesl Cenu za ženský herecký výkon. Cenu za mužský herecký výkon získali stejným dílem za role ve filmu Host a ryba třetího dne Nizozemci Ton Kas a Guido Pollemans.

Zvláštní uznání dostaly dva snímky – koprodukční film Xoftex německého režiséra Noaze Deshe odehrávající se v uprchlickém táboře kdesi v Řecku a celovečerní snímek režiséra Adama Martince Mord z prostředí tuzemské zabijačky. Diváckou cenu deníku Právo získal snímek režiséra Jiřího Mádla Vlny, který se po svém uvedení na festivalu dočkal mnohaminutového potlesku vestoje.

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší koprodukční film Cizinec čínského režiséra, scenáristy a kameramana Čeng-fan Janga. Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal snímek Když přišla noc debutujícího režiséra Paola Tizóna odehrávající se v prostředí armády v Latinské Americe. Zvláštní uznání Proxima si odnesli tvůrci slovenského filmu Od marca do mája. Vedle hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí. Je prostorem pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabídl 177 hraných i dokumentárních celovečerních i krátkých filmů. V hlavní soutěži byly dva tuzemské snímky – celovečerní snímek režiséra Adama Martince Mord a Světýlka režisérky Beáty Parkanové.

Příští rok se 59. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uskuteční od 4. do 12. července.

Clive Owen a Ivan Trojan převzali cenu prezidenta festivalu

Herci Clive Owen a Ivan Trojan dnes z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzali Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Britský herec Owen na festivalu uvedl film Na dotek, v němž ztvárnil roli Larryho, za kterou získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Trojan, který obdržel cenu za mimořádný přínos české kinematografii, v Karlových Varech připomněl film Karamazovi z roku 2008.

„To, že tuto cenu dostávám od Jirky Bartošky je pro mě důležité, je to náš bůh, jak jste mohli vidět z ukázky (film Anděl Páně), s ním je na tom světě tak nějak lépe,“ uvedl Trojan.

Sedminásobný držitel Českého lva Trojan patří k největším českým filmovým hvězdám posledních desetiletí, a to jak na prknech Dejvického divadla, tak na filmovém plátně nebo televizních obrazovkách. Před kamerou ztvárnil desítky rolí, často podivínů, ale zahrál si také televizního četníka nebo svérázného detektiva. Kromě Českých lvů získal i divadelní Thálii a Cenu Alfréda Radoka, loni dostal také výroční ocenění Asociace českých filmových klubů. Letos je Ivanu Trojanovi 60 let.

„Gratuluju Cliveovi (Owenovi) a myslím, že je dobře, že cenu dostávám dříve než on, protože jsem o půl roku starší,“ podotkl Trojan.

Owen začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. Po filmovém debutu ve snímku Vroom v roce 1988 se objevoval především v televizních filmech a seriálech, mezi nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér. Hrál ve filmu Král Artuš, ztvárnil také roli Dwighta McCarthyho ve filmu Sin City – Město hříchu.

S režisérem Alfonsem Cuarónem natočil Owen mysteriózní sci-fi Potomci lidí, se Spikem Leem thriller Spojenec, hlavní mužskou roli si zahrál v historickém dramatu Shekhara Kapura Královna Alžběta: Zlatý věk nebo v akčním thrilleru Toma Tykwera International. V roce 2021 ztvárnil Billa Clintona ve třetí sérii antologie American Crime Story.

Podíl.