Kriminalisté ze Zlínského kraje ve spolupráci s krajským státním zastupitelstvím rozkryli daňové úniky za více než pětaosmdesát milionů korun. Případ prověřovali od roku 2019. Ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství obvinili osmnáct lidí a pět právnických osob.

Stíhaní se podle policie dopouštěli trestné činnosti nejméně od začátku roku 2016 do konce roku 2019 ve Zlínském kraji a na dalších místech České republiky.

„Zcela úmyslně a vědomě zahrnuli do účetnictví a daňových přiznání k dani z přidané hodnoty svých společností nebo společností, za které ve skutečnosti jednali a ovládali je, účelově vytvořené doklady za formálně poskytnuté plnění nejrůznějšího druhu, díky kterým v příslušných zdaňovacích obdobích uplatnili u správce daně nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Přitom tato plnění nebyla ve skutečnosti poskytnuta ani v rámci ekonomických činností, ani pro účely uskutečňování zdanitelných plnění či poskytování služeb,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Obvinění podle ní ovládali jednotlivé obchodní společnosti a připravovali potřebné listiny, které byly pro daňové úniky nezbytné. „Nyní jim za tuto trestnou činnost hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ uvedla Kyšnerová. Zúčastněným firmám hrozí až zrušení, případně zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Aktuální případ je součástí ještě rozsáhlejší kauzy daňové trestné činnosti skupiny pachatelů. Kriminalisté ji měli rozdělenou do tří fází. Ve dvou předchozích již zahájili trestní stíhání více než čtyřiceti fyzických a dvacet právnických osob, škoda podle policie přesáhla šedesát milionů korun.

Podíl.
Exit mobile version