Aktualizace: 24.05.2024 15:36

Moskva – Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla agentura RIA Novosti. Přesný termín oznámí později. Vztahy obou zemí se od ruského útoku na Ukrajinu před více než dvěma lety výrazně utužily, Pchjongjang patří k největším podporovatelům Moskvy. Severokorejský vůdce Kim Čong-un Rusko navštívil loni .

„Prezident Putin obdržel pozvání k oficiální návštěvě Severní Koreje. Tato návštěva se v současné době připravuje. Termín této cesty včas oznámíme,“ citovala agentura AFP mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

O návštěvě Putina v izolované komunistické zemi, kde byl jako prezident naposledy v roce 2000, se mluví už delší čas. V lednu Peskov uvedl, že Rusko doufá, že se uskuteční v „dohledné budoucnosti“.

Sbližování obou zemí bylo v poslední době patrné z několika událostí, včetně veřejného poděkování ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova za podporu ruské války na Ukrajině při jeho návštěvě KLDR. Severní Korea Rusku poskytla značné množství munice a raket, čímž podle USA a jeho spojenců porušila vícero rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Putin se vůdci KLDR zase odvděčil třeba tím, že mu daroval auto „k osobnímu použití“.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.