Aktualizace: 7.07.2024 13:35

Londýn – Tenistka Barbora Krejčíková zabojuje v pondělí o premiérový postup do čtvrtfinále Wimbledonu. Poslední česká účastnice ve dvouhře se utká na travnatém kurtu v All England Clubu s Američankou Danielle Collinsovou. Proti nasazené jedenáctce, která se letos loučí s kariérou, se pokusí navázat na loňský triumf ze San Diega.

„Danielle má velmi dobrou sezonu. Je to velmi solidní a kvalitní hráčka,“ řekla českým novinářům Krejčíková.

Osmadvacetiletá hráčka z Ivančic, která plní roli turnajové jednatřicítky, je v osmifinále Wimbledonu podruhé. Dosud postoupila mezi nejlepších šestnáct před třemi lety, kdy nestačila na pozdější vítězku Australanku Ashleigh Bartyovou.

„Vzpomínám na to ráda. Škoda, že jsem ji (Bartyovou) měla tak brzo, protože jsem měla docela slušnou formu. Ona pak celý turnaj vyhrála. Jsem ráda, že jsem letos znovu ve čtvrtém kole a mohu zase bojovat o čtvrtfinále,“ uvedla Krejčíková.

Dvojnásobná vítězka Roland Garros z roku 2021 porazila už letos ve Wimbledonu po vyrovnaných bitvách Rusku Veroniku Kuděrmětovovou a Američanku Katie Volynetsovou. V sobotu postoupila přes Španělku Jessicu Bouzasovou, která za stavu 6:0, 4:3 pro českou tenistku duel vzdala kvůli zranění zad.

S Collinsovou se Krejčíková utkala jen jednou vloni v San Diegu a na tvrdém povrchu uspěla 3:6, 7:5, 6:2. Vítězka narazí ve čtvrtfinále buď na Lotyšku Jelenu Ostapenkovou, nebo Juliu Putincevovou z Kazachstánu.

Třicetiletá Collinsová, jež po sezoně ukončí kariéru, prožívá úspěšný rozlučkový rok. V březnu vyhrála turnaj v Miami, následně triumfovala i na antuce v Charlestonu. Ve Wimbledonu si vylepšila maximum, protože zatím nejdál byla ve 3. kole v roce 2019.

V All England Clubu letos neztratila ani set. Postupně porazila Dánku Claru Tausonovou, Maďarku Dalmu Gálfiovou a naposledy turnajovou dvacítku Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou. Proti ní sice ztrácela v prvním setu 0:4, pomohla jí ale přestávka kvůli dešti a vývoj otočila.

„Byl to pro mě cenný den. Takových zápasů s přerušením jsem odehrála během kariéry už hodně, ale často jsem je nedokázala přetavit ve vítězství. Bylo třeba se naučit, jak se přes tyto momenty dostat,“ uvedla Collinsová.

Na zápas proti Krejčíkové se těší. „Vím, proti komu budu hrát. Vloni jsme spolu sehrály dobrý zápas. Hrála skvělý tenis a má za sebou na tour řadu úspěchů. Mám ale skvělého člověka na přípravu, tak uvidíme,“ doplnila Collinsová.

 

Podíl.