Aktual.: 1.10.2024 14:29

Praha – Obránce Ladislav Krejčí přivítá ve středu v druhém kole ligové fáze fotbalové Ligy mistrů s nováčkem soutěže Gironou svého bývalého trenéra ze Sparty a nyní kouče Feyenoordu Rotterdam Briana Priskeho. Obhájce trofeje Real Madrid nastoupí na stadionu Lille, přemožitele Slavie ze závěrečného předkola. Aston Villa v repríze finále Pohárů mistrů evropských zemí z roku 1982 vyzve Bayern Mnichov.

Girona i Feyenoord v úvodním kole prohrály, pod mnohem větším tlakem je ale celek z Rotterdamu. Po letním příchodu trenéra Priskeho ze Sparty se mu nedaří a v dosavadních šesti kolech nizozemské ligy čtyřikrát ztratil body. Na úvod Ligy mistrů utrpěl debakl 0:4 od Leverkusenu, zatímco španělský nováček až smolným vlastním gólem v 90. minutě prohrál v Paříži s PSG 0:1.

„Budujeme nový tým a potřebujeme čas, ten ale není. V naší hře jsou pozitiva, kluci bojují, ale musíme být lepší. Tak to prostě je. Pečlivě jsme se připravovali na Gironu, věřím, že to zvládneme,“ řekl Priske.

Dánský kouč se setká s Krejčím, kterého coby kapitána ještě do léta vedl ve Spartě a společně získali dva ligové tituly po sobě. Pětadvacetiletý český reprezentant si před dvěma týdny v úvodním kole Ligy mistrů odbyl premiéru v základní sestavě Girony a od začátku nastoupil ve třech z posledních čtyř soutěžních zápasů.

Na Feyenoord v prosinci narazí i Sparta. Ve středu bude z nadcházejících šesti soupeřů Pražanů ve hře už jen Atlético Madrid, které se v Lisabonu proti Benfice pokusí se navázat na vítězství 2:1 nad Lipskem. Atlético o víkendu gólem v nastavení vydřelo v domácí soutěži remízu 1:1 v derby proti Realu.

„Bílý balet“, obhájce triumfu v Lize mistrů, sice na úvod hlavní fáze doma porazil Stuttgart 3:1, herně se ale zatím hledá. Nejí jisté, zda trenér Carlo Ancelotti bude moci proti Lille nasadit hvězdnou letní posilu Kyliana Mbappého, jenž kvůli svalovému zranění chyběl proti Atléticu. Pětadvacetiletý francouzský útočník měl v pondělí na tréninku úlevy, nicméně s týmem odcestoval.

Český brankář Vítězslav Jaroš plní v Liverpoolu roli trojky a stejně jako v úvodním kole zůstane i doma proti Boloni jen mezi náhradníky. Lídr anglické ligy se pokusí potvrdit dva týdny staré vítězství 3:1 z Milána proti AC.

V jednom ze šlágrů večera Aston Villa přivítá lídra bundesligy Bayern Mnichov. Anglický celek v roce 1982 ve finále Poháru mistrů evropských zemí, který byl předchůdcem nynější soutěže, zvítězil 1:0, ale tentokrát je favoritem bavorský gigant. V úvodním kole Bayern rozdrtil Dinamo Záhřeb 9:2, čtvrtý tým minulé sezony Premier League při premiéře v Lize mistrů vyhrál v Bernu 3:0.

„Aston Villa desítky let tuhle soutěž nehrála, takže první zápas doma pro ni bude něco výjimečného,“ uvedl trenér Bayernu a někdejší hráč Manchesteru City Vincent Kompany. Na návrat do Anglie se těší i nejlepší střelec německého mužstva Harry Kane, jenž dlouho působil v Tottenhamu. „Pokaždé si tam rád zahraji. Na ostrovech je vždy skvělá atmosféra,“ řekl autor čtyř branek, z toho tří z penalt, proti Dinamu Záhřeb.

Třetí celek bundesligy Lipsko přivítá druhý tým italské Serie A Juventus Turín. Ve zbylých zápasech bude Dinamo Záhřeb hostit Monako, Štýrský Hradec nastoupí proti Bruggám a Šachtar Doněck vyzve Bergamo. Ukrajinské mužstvo kvůli ruské válečné agresi využije azyl v Gelsenkirchenu.

Liga mistrů se v této sezoně hraje v novém formátu. Tradičních osm čtyřčlenných skupin nahradila ligová fáze, v níž všech 36 týmů tvoří jednu tabulku. Každé mužstvo odehraje osm zápasů s různými soupeři – čtyři doma i venku. Prvních osm celků postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká první kolo play off.

Středeční program:

18:45 Girona (Krejčí) – Feyenoord Rotterdam, Šachtar Doněck – Atalanta Bergamo,

21:00 Aston Villa – Bayern Mnichov, Benfica Lisabon – Atlético Madrid, Dinamo Záhřeb – Monako, Lille – Real Madrid, Liverpool (Jaroš) – Boloňa, Lipsko – Juventus Turín, Sturm Štýrský Hradec – FC Bruggy.

Podíl.